Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zirkus Berolina - nová tradice se starým kouzlem

 

Cirkus Berolina se vrací po 8 letech do Německa  6. března 2012

Cirkus Berolina, i když se jedná o Německý podnik, v Čechách ani dnes nemusíme dlouhosáhle představovat. Mnozí pamětníci cirkusového dění si ho totiž ještě pamatují z doby jeho působení v tehdejším Českoslovensu před Sametovou revolucí. - o historii tohoto podniku připravjeme velkou reportáž, která se na našem webu objeví už brzy. Teď se ale vrátíme do roku 1995 od této doby v jeho čele podniku stojí Kateřina a Bernard Spindlerovi. Pod jejich vedením cirkus toval především v Polsku, kde slavil velké úspěchy. Pro letošní rok se ale rodina rozhodla vrátit se zpět do Německa. Diváci se tak cirkus můžo vidět doma po 8 leté pauze. A cirkus láká svoje příznivce, stejně jako v minulosti, především na ohromující drezůry zvířat. V programu se tak objeví zcela ojedinělá smýšená drezůra tygra a slona se kterou rodina získala v roce 2002 Zlatého klauna v Monte - Carlu, tradičním bodem programu je pak drezůra afrických slonů, zeber, nebo žirafy  A nechybí ani vystoupení skákačů na koních, drezůra velbloudů, vzdušná akrobacie, provazochodci, kolo smrt, nebo klauniády. To vše doprovází vlký cirkusový orchestr. Že tedy cirkus nestratil nic ze svého dávného lesku je asi každému jasné, ale na vlastní kůži se o tom můžrte přesvědčit už od 9.  do 25. března v Lipsku, kde cirkus zahají turné 2012.         

 

 Zirkus Berolina - nová tradice se starým kouzlem 

Něco ze slavné historie

Tento podnik založil už v roce 1935 v Berlíně Německý umělec Reinhold Kwasnik - umělcekým jménem Harry Barlay pod původním názvem Zirkus Olympia, Reinhold Kwasnik ale později emigroval do západního Německa a cirkus byl znárodněn. A od roku 1974 v jeho čele působil Hans Barndorf. 

V úvodu sme se také zmiňovali o spojitosti s Československem - v historii podniku byla totiž významná hned první štace v Československu v roce 1968 při této příležitosti bylo totiž rozhodnuto o přejmenování na cirkus Berolina. Na turné u nás cirkus byl hned několik let a v jeho programu se vystřídalo i několik Československých umělců. 

A I když záměr Východoněmeckých cirkusů a varoeté (pod jejichš organizaci cirkus patřilú) byl původně, že podnik bude jezdit po vesnicích a menších městech, cirkus Berolina patřil v roce 1989 k největším a nejslavněším v celém Východním bloku a na jeho program se tísnilo i 3000 návštěvníků.       

A tradice pokračuje

Stejně jako jiné slavné podniky, se musel i cirkus Berolina vypořádat se společenskými změnami po sjednocení Německa v roce 1989.  

Od roku 1995  v čele podniku stojí Kateřina a Bernard Spindlerovi. Pod jejich vedením cirkus toval především v Polsku, kde slavil velké úspěchy