Jdi na obsah Jdi na menu
 


Simsalabim - dokumentární polemika o minulosti i současnosti cirkusového umění    1.11.2023
V úterý 31.10.2023 uvedla Česká televize krátkometrážní dokumentární snímek J, Rendla s názvem Simsalabim. Jak už to v tomto žánru bývá, staví se zde do kontrastu dva pohledy na jednu problematiku. Za tradiční cirkusovou formu, včetně zvířat v manéži a kočovný způsob mluví především principál cirkusu Bob Navarro King pan Bohumil Navrátil, nebo bavič a klaun, kterého máme spojeného především s působením v cirkuse Carinni pan Milan Fugas Pinder. Naopak názorovou opozici k pohledu na klasické cirkusové umění tvoří pohled divadelníka a propagátora takzvaného nového cirkusu - Ondřeje Cihláře. Témata, která dokument otevírá, pak do kontextu uvádí kurátor sbírek divadla, cirkusového a varietního fondu Národního Muzea a také autor několika odborných publikací na téma cirkusového umění Hanuš Jordan PhDr. Po obrazové stránce pak dokument tvoří především záběry pořízené před rokem 2000. Záznam dokumentu můžete najít v Ivysílání ČT na tomto odkazu.  


Festival Cirkus Cirkus ovládla vzdušná akrobatka ze Španělska, bodovala i Česká cirkusová naděje
                                                                                                              15.10.2023

Český žonglér a akrobat na válečcích - Karel "Kaya" Janeček, se jako jediný z Čechů,  probojoval na stupně vítězů na festivalu cirkusového umění, který se konal od pátku 13.10. do neděle 15.10.2023 v Pražské hale O2 Universum. V ostré konkurenci umělců z celého světa si tento, za pár dnů teprve sedmnáctiletý mladík, dokázal získat přízeň nejenom diváků, ale také mezinárodní poroty složené z velkých jmen cirkusové branže i známých osobností show bussinnesu, která mu udělila stříbrnou cenu. Karel Janeček je zástupcem už 8. generace cirkusových umělců a v manéži rozhodně není nováčkem, účinkoval například pod šapitó Dánského cirkusu Baldoni nebo v Rakouském podniku Louis Knie Junior.  Vedle něj se letos na stříbrné příčce umístil břichomluvci z Francie Sergey Massot. Absolutní vítězkou festivalu, který se v Praze koná pod záštitou bývalého vynikajícího artisti a dnes hlavně filmového a televizního režiséra a producenta Artura Kaisera, již od roku 2010 se pak stala Španělská vzdušná akrobatka Sarita Macaggi. Bronzovou cenu si pak odváží Brazilští jezdci na motorkách v glóbu smeri Diorios a také akrobati Black & Blues Brothers z Keni.
Kompletní výsledky festivalu najdete zde.





České cirkusové rodiny v Kazmově Oneman show the movie
                 10.8.2023

Kamil Bartošek, kterého ovšem budete znát spíš pod uměleckým psudonymem Kazma Kazmitch je Český moderátor, showrunner a především mistifikátor. Jednoho z největších ohlasů se mu podařilo docílit, když na prestižní předávání filmových cen Český lev v roce 2015, s úspěchem vydával svého člověka za Amerického herce Jimma Carreyho  a vystřelil si tak z celého národa. Teď už se na filmová plátna chystá jeho nejnovější projekt nazvaný Onemanshow the movie. Na filmu Kamil Bartošek a jeho tým pracovali přes čtyři roky, vznikal v naprosté tichosti a údajně stál více než 72 milionů korun. Co je ale zajimavější, do přísně utajovaného projektu se zapojily také České cirkusové rodiny Jo-Joo a Josef Wertheim. A ikdyž je zatím kolem Kazmova nejnovějšího projektu spíše informační mlha, film, který do českých kin půjde přesně za týden, tedy 17.8.2023 už má samozřejmě svůj oficiální trailer. A pozornému divákovi při jeho sledování nemůže uniknout, že část záběrů je také pořízena právě v manéži cirkusu Josef Wertheim. Na sociálních sítích, se k projektu nepřímo přihlásil také cirkus Jo-JOO. Jak velkou roli ale v přípěhu, který podle samotných tvůrců následně překročí plátna kin, hrají české cirkusové podniky a jejich zaměstnanci, to nám prozradí nejspíš až první diváci v kinech. Ať už je ale zapojení zmíněných podniků ve filmu jakékoliv, jistě jim to přinese publicitu a dost možná tato forma přivede pod šapitó také jinou cílovou skupinu diváků než tu, která obvykle na cirkusová představení v čechách chodí.



Čeští umělci se představí v Rakouském Linzu
                                                            4.3.2023

Manéž Rakouského cirkus Louis Knie junior patří už dlouhá letá k oblíbeným angažm také u českých cirkusových umělců. Potvrzuje to i letošní progeam s názvem It´s show time, se kterým už příští týden podnik zahájí sezónu v Rakouském Linzu. Kromě drezéra a majitele cirkusu Louise Kine mladšího, který předvádí tradiční výcvik plnokrevných koní, ho v programu doplňuje také český trenér zvířat Robert Štipka. Ten patří se svým talentem a dlouholetou zkušeností s parcí se zvířaty k absolutní světové špice, letos bude divákům s péčí a důvtipem sobě vlastním předvádět vystoupení oslíků. Dalším českým zástupcem v programu tohoto cirkusu je pak akrobatka s kruhy Nicole Berousek, která ješzě přivezla veselé vystoupení pejsků. A české kořeny má také Ludmila Luraschi, umělkyně obdařená mnoha talenty. Pod šapitó cirkusu Louis Knie se letos představí jako nožní akrobatka. Mezinárodní program, který můžete v Linzu vidět od pátku 10.března do pondělí 10.dubna 2023 pak doplňuje například také Italský klaun Jimmy Folco, akrobaté na vzdušných hrazdách Flying Heriques a nechybí ani tradiční cirkusový balet, nebo živá muzika. A to už rozhodně za výlet k našim sousedům stojí, nemyslíte? 


Cirkus Josef Werheim vyráží na jubilejní turné                                                          15.2.2023


Cirkusová sezóna roku 2023 bude v mnoha ohledech speciální a výjimečná. Například už zítra 16.3.2023 se poprvé v letošním roce představí divákům cirkus Josef Werheim, pro tento rodinný podnik to přitom bude jubilejní desátá sezóna. Ředitelem cirkusu je Josef Wertheim, který do povědomí diváků vešel jako akrobat a žonglér na více jak tří metrové jednokolce.
S tímto výkonem, kdy dokázal na jednokolce žonglovat více jak čtyři sekundy se už v roce 2011 zapsal do České knihy rekordů. Ale do širšího povědomí nejenom fanoušků cirkusu vešel, už jako ředitel cirkusu Wertheim když se se stejnou disciplínou představil v televizní soutěži Česko Slovensko má talent. Cirkusu pak na svém turné navštěvuje zejména vesnice a menší městečka ale na všech zastávkách má velmi dobrý ohlas. Při příležitosti již zmíněného jubilejního turné jeho rodinný program, ve kterém se prezentuje také žena Monika a jeho syn doplní i hosté ze zahraničí. Letos se tak diváci mohou těšit na vystoupení Julie Jookke, hadí ženy z Belgie a Rumunské skupiny Aura, která pod šapitó přiváží ohňovou show a hula-hop. To vše a mnohem víc můžete vidět v Úvalech u Prahy až do neděle 19. února 2023. Podrobné informace najdete v sekci turné 2023.




Německý cirkus Charles Knie se vydává po dvou letech na turné 
 31.5.2022 

jan-navratil.jpgNěmecký cirkus Charles Knie patří už dlouhá léta mezi absolutní špičku a jeho show snese ta nejpřísnější měřítka. Podobně jako ostatní velké cirkusové podniky po celém světě se i zaměstnanci cirkusu Carles Knie museli v posledních dvou letech vinou Covidové situace uchýlit zimoviště v Einbeckvolsenu, kde dokázali na ploče 50 000 m2 vybudovat rodinný park, plný atrakcí pro děti i dospělé, kromě cirkusové show jste se tady mohli bavit třeba celé odpoledne. Teď se ale konečně cirkus vydává na svoji tůr po Německých městech. A pro diváky bude letos připravena úplně nová show, při které se manéž změní v jeden velký bazén s více než 100 000 litry vody a 15 metrů vysokou fontánou. Ve více jak dvou hodinové show, ve které vystoupí více jak 40 umělců z celého světa nebudou ani letos chybět čeští zástupci. V programu se tak představí nožní žonglér Jan Navrátil a také akrobaté na bruslích The Skting Ernesto, které tvoří Italský artista Paolo Ernesto a reprezentantka 7 generace cirkusových umělců Veronika Faltyny. Cirkus Louis Knie zahájí svoje letošní turné už 3.června ve městě Northeim. V červnu pak navštíví ještě města Hameln, Bielefeld Munstera Hamm. Pak bude pokračovat na svém Německém turné až do listopadu letošního roku.     

 

Festival v Belgickém Namour s honou Českou účastí        3.10.2021
V sobotu 30. října 2021 odstartuje v Belgickém městě Namour 16. ročník mezinárodního cirkusového festivalu Cirque de Namour. České fanoušky může těšit, že letošní program ponese opravdu výraznou Českou stopu. Do stotisícového města se letos vypraví také mladý český žonglér Alan Šulc, který se vypracoval v jednoho z nejvýraznějších světových žonglérů své generace, což potvrdil ziskem Bronzového klauna na festivalu v Monatském Monte - Carlu v roce 2019. V Belgii se pak potká s dalším žonglérem a balancérem na volných žebřících Robi Berousekm a hvězdnou trojici doplní akrobat na Washingtonské hrazdě Antonín Navrátil. Celou show, ve které se představí ještě více než dvě desítky dalších umělců z celého světa pak bude doprovázet Ukrajinso-Český cirkusový orchestr pod vedením Maksyma Piertzeva. Festival zde potrvá do 7. listopadu 2021.   


Zemřel principál Jaromír Joo                                               21.2.2021

Včera, tedy v sobotu 20.2.2021 zemřel zakladatel 1. Českého národního cirkusu JO-JOO, pan Jaromír JOO, na sociálních sítích to dnes oznámil jeho syn Patrik. 

Jaromír JOO se narodil 30. srpna 1955, vystupoval jako artista, do širšího povědomí veřejnosti se však dostal jako chovatel a milovník dravé zvěře. Především díky tomu, vybudoval z cirkusu JO-JOO jeden z nejznámějších podniků v České republice. Díky účasti v některých televizních projektech se pak stal výraznou tváří a do jisté míry i jedním z mluvčích Českého cirkusového umění. Nejčastěji jsou pak citované jeho výroky, že: "Cirkus je poslední romantikou na světě" a pak také že: "Cirkus byl je a bude".     
 

 Čeští umělci zapojení v projektu online circus festivalu                       21.4.2020
V minulém příspěvku jsme si částšně představili 100 vybraných cirkusových vystoupení, které byly vybrány do unikátního projektu, za kterým stojí Ruský žonglér Dymitry Chernov. Jak už jsme si řekli, účinkující, kteří se prezentují pomocí videa z jejich vystoupení, na 1. Online cirkusovém festivalu, jsou rozděleni po deseti vystoupeních, do desti skupin. Z každé skupiny pak postoupí šest vystoupení do dalšího výběrového kola. České diváky a fanoušky cirkusu bude asi nejvíce zajimat skupina D. V této skupině, je totiž zastoupeno hned několi Českých umělců. Dnes již světově známá dvojice funny akrobatů - Wolf Brothers. Jejich vystoupení bylo k vidění například pod šapitó Italského cirkusu Medrano, ale také v mnoha jiných zemích evropy. V České republice jste jejich vystoupení mohli vidět naposledy letos v únoru, pod šapitó Cirkus Cirkus festivalu. Tady se představila také druhá česká dvojice, kterou najdeme v online circus festivalu - akrobatky na vzdušných popruzích - Duo Beige. Tu tvoří mladé české umělkyně Angelika Jeníčková a Kelly Joo. Ti už se svým vystoupením slavily úspěchy kromě Pražského festivalu, třeba také na festivalu ve Španělském Albacete, odkud si také odvezly několik cen. Velkou konkurencí na online cirkus festivalu ve skupině D bude pro ně zejména Ukrajinská manželská dvojice akrobatů na vzdušných šálách Anton a Natalia Straps. A kdo se ještě představí v této skupině? Například Ukrajinský žonglé Mr.G, Čínská akrobatka When Zhao, nebo tanečnice na tyči - tedy takzvaná pole akrobacie - Naomie Vogt z Francie. O šestici postupujících ze skupiny D rozhodne dvojice porodců Sandor Donert a Peter Fekete. Posledním a českým divákům tradičního cirkusu možná méně známým, umělcem zastoupeným na online cirkusové festivalové platformě je novocirkusoý performer a žonglér s kroužky - Filip Zahrádecký. Patří do úplně první české generace studentů nového cirkusu na bakaláršké úrovni vůbec. V červnu 2018 dokončil studium prestižní vysoké školy The Academy of Modern Circus (AMoC) v dánské Kodani s absolvetským číslem Vermilion. A právě toto vystoupení se zalíbilo také organizátorům 1.online cirkus festivalu a tak ho zařadil mezi účinkující. Jak se mu povede v ostré konkurenci budeme i nadále sledovat.          


         Online cirkus festival představil 100 účinkujících , jsou mezi nimi také Češi 19.4.2020
Oslavy včerejšího Světového dne cirkusu, byl sice poznamenaný opatřeními proti šíření  epidemie viru COVI-19 a cirkusy po celém světě tak nemohly přivítat diváky ve svých šapitó. Ale fanošci cirkusového umění o prvotřídní vystoupení i tak nepřišli. Organizátoři 1. Online cirkus festivalu totiž představili všech 100 účastníků, tedy cirkusových umělců z celého světa, kteří budou v tomto unikátním projektu zastoupeni. A podobně jako v případě hodnotielů, tedy porodců celé soutěže se i v případě účinkujících jedná o opravdu velká jména umělců z celého světa, napříč disciplínami a neomezuje se pouze na klasický cirkus ale také na umělce takzvaného nového cirkusu. Kompletní seznam najdete na webových stránkách projektu. My Vám je budeme postupně také představovat i na našem webu. Co ale nejvíce potěší České fanoušky, je to, že se nezi 100 účastníků, dostaly hned tři Česká vystoupení. Fandit tak budeme dvojici komických akrobatů Wolf Brothers. Nejenom ladnost, krásu a napětí ve svém vystoupení na vzdušných popruzích pak předvádějí Angelika Jeníčková a Kelly Joo - jako Duo Beige. A porotci si všimli také mladého novocirkusového performera - Filipa Zahrádeckého. Všechny české umělce zastoupené v projektu online cirkus festivalu vám na našem webu podrobně představíme příští týden. A o co, kromě prestiže se vlastně soutěží? Na konci projektu budou oceněny čtyři nejlepší cirkusová vystoupení, peněžním darem ve výši 500 amerických dolarů pro prvního, 400 druhého, 300 třetího 150 amerických dolarů pro čtvrtého v pořadí soutěže.     



              Online cirkus festival zná kompletní porotu                    6.4.2020
Dnes byla oficiálně představena dvacetičlenná porota 1. Online cirkus festivalu. Zastoupeny jsou v ní uznávané autority cirkusového umění z celého světa. Genis Matabosch ze Španělska, Americký producent a cirkusový režisér Peter Dubinky, prezident cirkusové produkční společnosti Erdene Nergui, Jasmine Straga, ředitelka největšího cirkusového festivalu v Austrálii, pokračovatel slavné Švýcarské cirkusové dynastie a ředitel cirkusu Conelli - Jerremy Gasser. Dalším Švýcarem v porotě pak bude Karim Habli prezident tamního festivalu Artistika, který se, stejně jako mnoho jiných akcí nemůže kvůli současné epidemii viru COVI-19 uskutečnit a musel být přeložen na příští rok. Dalším členem pestré poroty pak je ředitel cirkusu Dorrato a ředitel cirkusového festivalu Izrael - Slava Nusinsky. Producent a režisér projektu Magical world of circus - Sandor Donnert. Ruský artista a producent show Teatro Colombino - Maxim Popazov. Ukrajinský žonglér, absolvent prestižní cirkusové školy v Kyjevě - Viktor Kee. Stejnou cirkusovou profesy pak v porotě historicky prvního online cirkus festivlalu zastupuje Kristian Kristof. Dále v porotě zasedne prezident mezinárodního cirkusového festivalu v Itáliy Fabio Mantico. Ženskou část poroty doplní Maria Teresa Chirinos Versace z Peru, Farncouzská producentka Aurelia Cats a také Sosina Wogayehu z Etiopie, čímž celý projekt dostane pomyslný přesah až do daleké Afriky. Asijskou část pak zastupuje ředitel Vietnamské cirkusové federace Toan Thang Ton.  A jak v manéži tak i v porotě festivalu, ikdyž obojí bude tentokrát pouze virtuální, nesmí chybět klauni. Ty zastupují: Tintin Campa z Mexika a legendární Německý producent a klaun Simon Schuster. Svého zástupce v porotě má také světoznámý Cirque du Soleil, zasedne v ní totiž Pavel Kotov, který se stará především o výběr umělců pro Kanadskou část tohoto dnes již globálního projektu. A celou akci také pomyslně zaštiťuje Maďarský ministr kultury a představitel národního centra cirkusového umění v Budapešti pan Petr Fekete. Nad transparentností bodování a technicky hladký průběh festivalu pak budou dohlížet nezavislí bodový kontroloři. Vítězové festivalu také obdrží nemalé finanční odměny. O těch si ale řekneme něco zase v dalším článku. Proto nezapomeňte dále sledovat naše webové stránky.         


                 Svět cirkusu na youtube, chystá se online cirkus festival    30.3.2020
Celosvětová epidemie viru COVI-19 vypukla koncem loňského roku v Číně a do dnešních dnů téměř paralizovala celý svět. Musí se tak měnit i návyky lidí. Jako první se to promítlo v pořádání, kulturních, sportovních a společenských akcích, které byly ve většině Evropských států dočasně zakázány. Temto zákaz se tak pochopitelně nevyhnul ani cirkusovým představením. Naštěstí žijeme v době internetové a tak se všichni, umělci ze všech odvětví snaží alespoň v nějaké míře přesunout na internet. Vznikají tak nové a doslova revoluční projekty. A jeden takový se připravuje také ve světě cirkusu. 

Stojí za ním mladý Ruský žonglér Dimitry Chernov a jeho přátelé. Ten se rozhodl uspořádat prostřednictvím video kanálu na online video platformě youtube, cirkusový festival. Celý systém by měl fungovat tak, že na jeho počátku bude 100 cirkusových umělců (rozumějte 100 videí s cirkusovým číslem) rozdělených do 10 skupin po deseti cirkusových vystoupeních. Každou skupinu budou hodnotit dva členové poroty, kteří vyberou z každé skupiny 6 postupujících. Finální 30 nejlepších cirkusových vystoupení se pak zůží na 10 a následně budou vybrány čtyři nejlepší cirkusová vystoupení. Vše by mělo odstartovat 6. dubna 2020 zveřejněním prvních účinkujících. A postupně pak pokračovat až do 6. května 2020. O všem vás budeme pravdelně informovat také na našem webu. Historicky první online cirkus festival můžete sledovat na tomto youtube kanálu.    


                             Česká žonglérka na festivalu v Belgii                                        28.10.2019
Belgické město Namur žije mezinárodní cirkusovým festivalem. Už po 15. se sem sjeli cirkusový umělci z celého světa. Ti svůj příjezd oznámili jeho obyvatelům i návštěvníkům ve velkém průvodu už ve středu a v sobotu se poprvé představili pod šapitó. Až z dalekého Tchaj-wanu sem letos zavíta skupina žonglérů Diabolo Walker. Z Portugalska přijíždí duo na kolečkových bruslích Dalton a diváky baví Austrauský klun Berty Balder. Už po několikáté bude v programu festivalu zastoupena také Česká republika. V minulosti už diváci mohli vidět například Roberta Lagrona, nebo Helenu Rapolli a letos se tady představí mladá žonglérka Lena Smaha. Pochází ze slavné cirkusové dynastie a i přes svůj nízský věk, má za sebou už několik prestižních angažmá po celém světě. Například u Francouzského cirkusu Merano, Švýcarského cirkusu Nock, nebo ve Finském národním cirkuse Finlandia. V letošní sezóně působila v nedalekém Rakousku, u cirkusu Louis Knie junior a teď bude její žonglování nejen s kužely k vidění až do 11.listopadu právě na prestižním festivalu v Belgii.   
 

Češi o zvířata v cirkusech úpně nepříjdou, zúží se ale jejich rozmanitost          11.4.2019
Ministerstvo zemědělství dnes představilo připravovanou novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ta se dotýká také veřejného vystupování zvířat v cirkusech. Po tlaku laické i odborné 
veřejnosti ministerstvo sice ustoupilo od plošného zákazu vystupování zvířat v cirkusech, novela ale stejně výrazně omezí množství druhů, které budete moci v cirkusech vidět. Změna zákona také nově zcela zakáže drezuru nově narozených slonů a delfínů. Zvířata, která již jsou na drezuru vycvičena, budou moct cirkusy dále využívat, výchova nových už ale bude zakázána. Novela tak naváže na zákaz drezury nově narozených primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů nebo žiraf, který vešel v platnost už v roce 2004. V už tak složitém systému navíc přibude další byrokracie. Kdo budou chtít veřejně vystupovat s vybranými druhy šelem, mezi které patří například všechny druhy velkých koček nebo medvědovitých šelem, bude muset čerstvě zažádat o speciální licenci. Žadatele bude posuzovat Státní veterinární správa a za její vydání zájemce zaplatí 10 000 korun  a získá ji maximálně na pět let. Poté bude muset žádat znovu. Jak na svém Facebookovém profilu uvedli zástupci iniciativy Cirkusy společně, složené se zástupců českých cirkusů, s výsledným kompromisem návrhu zákona i tak panuje spíše spokojenost. Novela teď bude ještě vystavena posouzení poslanců a senátorů, kteří ji ještě mohou změnit.  


Festival v Monte-Carlu ovládl Martin Lacey, cenu si odváží také Alan Šulc  21.1.2019
V noci na dnešek byly v Monatském Monte-Carlu vyhlášeny výsledky 43. ročníku Mezinárodního cirkusového festivalu. O nejprestižnější ocenění v oboru, tedy Zlatého, Stříbrného a Brnozového kluna tady soutěžilo více jak 200 cirkusových 50800536_2075190609203194_4490300574671044608_n.jpgumělců z celého světa. Jejich výkony hodnotila mezinárodní porota, složená z cirkusových ředitelů, agentů, ale třeba taky úspěšných artistů a další cirkusová veřejnost. Nejvyšší cenu si letos odváží skupina drezérů a trenérů exotických zvířat z Gruzie - Gia Eradze a také Martli Lacey junior. Tento 42. letý trenér zvířat, známý především pro svoji práci se šelmami si tak do své sbírky přidává ke Stříbrnému klaunovi z roku 2000 dalšího Zlatého klauna. Toho prvního už totiž na stejném festivalu získal přesně před devíti lety. Letos si navíc odváží ještě clou řadu dalších cen. O absolutním vítězi letošního ročníku tak není pochyb. A právě jednu z dalších cen, kterou uděluje Asociace Německých přátel cirkusu, patřící pod Německé ministerstvo kultury, si z Monte - Carla odváží Český žonglér Alan Šulc. Tuto cenu v minulosti dostal například jiný mladý talent Michl Ferrari. 
Festival v Monte-Carlu oficiálně potrvá až do 27.ledna 2019.  


Robiho Berouska letos v Monte-Carlu nahradí Alan Šulc                        18.1.2019
Včera večer, začal v Monatském Monte-Carlu největší a nejprestižnější cirkusový festival světa. V jeho programu se představí více jak 200 cirkusových umělců z Alan Sulc Monte Carlo 2019celého světa. Letos mezi nimi měl být i akrobat na volných žebřících Robi Berousek. Tomu ale vystoupení zhatilo nepříjemné zranění. Jak ale píše na svém Facebooku, do Monte-Carla se určitě ještě vrátí. České cirkusové umění bude mít ale i tak po šapitó svého zástupce. Bude jim mladý český žonglér Alan Šulc. Ten má za sebou již také několik prestižních angažmá v Německu, Belgii, nebo Francii a ani v Monte-Carlu nebude úplným nováčkem. Představil se zde totiž už v roce 2004, kdy jako patnáctiletý nadch svým vystoupením s poskakujícími míčky cirkusový svět. Od té doby ale ušel dlouhou cestu, představil se na festivalu v Číně a ve Francouzském Grenoblu získal bronzovou hvězdu. My určitě budeme napjatě sledovat, jak se mu povede letos a jestli dokáže třeba napodobit úspěchy dua Nancey a Dimitry Štaubertů, kteří si z loňského ročníku odvezli stříbrného klauna.   

Český žonglér získal zlato na festivalu mladých umělců v Německu           28.10.2018
Od pátku 26.10. do neděle 28.10. 2018 probíhal v Německém městě Weiesbaden Evropský festival cirkusové mládeže. Ten se do města vrací pravidelně každé dva roky a stává se stále prestižnější nejen mezi diváky, všechna letošní vystoupení byla vyprodaná, ale také mezi odbornou cirkusovou veřejností. Soutěžilo se zde ve dvou  věkových kategoriích od 12 do 17 let a pak také v kategorii od 17 do 25 let. A právě v této kategorii letos dosáhl na nejvišší příčku český žongler Zdeňěk Polach, který vystupuje pod uměleckým pseudonimem Zee Jay. Do širšího povědomí cirkusové veřejnosti, se tento mladík, který dokáže ve vzduchu pracovat hned se sedmi fotbalovými míči najednou, se sice dostal už v průběhu svého angažmá u slavného Francouzského cirkusu Pinder, ale zlatá medaile na festivalu v Německu může být dalším vekým krokem ve slibně se rozvíjející cirkusové kariéře mladého žongléra.     

                                    Další stránka ►