Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 9. 2013

 

LIDSKÉ DĚLOVÉ KOULE V AKCI

To, že cirkus kromě poetických vystoupení cválajících koní, nebo okouzlujících artistek přináší mnohdy taky adrenalinovou podívanou, je známá věc. Tyto vystoupení jsou totiž vždy kořením každého cirkusového programu a pro mnohé jeho naprostým vrcholem. 

Jednou z těchto adrenalinových show je vystřelování takzvaných lidských koulí z kanonu. Ta sice není ničím vůbec novým. První doloženou "lidskou koulí" byla Rosa Rychter - uměleckým jménem Zazel. Ta se nechal poprvé vystřelit už v roce 1877 a její vystoupení pod šapitó amerického cirkusu Rigling Bross and Barnum Barley bylo už tenkrát neskutečnou senzací, na kterou se chodily dívat tisíce lidí. Ale i přes tak dlouhou tradici už dnes  tuto disciplínu předvádí jenom několik lidí na světě.       

Circus poster

 

Jedni z nich je manželský pár z Amerického Texsasu, Robin a Chachi Valencia. Oba jsou už pátá generace cirkusových umělců. A i když se dnešní kanony znatelně liší od toho ve kterém se nechala poprvé vystřelit Zazel, i tak musíte mít nekonečnou důvěru v partnera, řekla Robin v jednom z rozhovorů. Její manžel se totiž stará o nastavení kanonu  před odpalem, které musí být vždy tak přesné, aby Robin měla po vystřelení vždy jistotu bezpečného dopadu do připravené sítě.  

S tímto vystoupením už manželé procestovali celý svět a viděli je desítky milionů lidí. V roce 2011 dokonce účinkovali při závěrečném ceremoniálu Olympijských her v Londýně, který prostřednictvím televize sledovalo 750 milionů lidí po celém světě. V letošním roce je můžete vidět pod šapitó Ruského cirkusu Nikulin. 

Chachi Valencia at the closing ceremony of the 2012 Olympics

Pokud se vám ale nechce tak daleko a chcete si užít adrenalinovou show pod šapitó, můžete se vydat třeba na letošní představení CIRKUS CIRKUS CLASIC, který začíná v Praze už 20. září. Lidské koule tam sice neuvidíte, ale zato vás čeká kolo smrti, provazochodci, skákači na odrazových můstcích, nebo motorkáři v kouli smrti.