Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Jestli cirkusy nikde na světě nemají na růžích ustláno, tak v Srbsku, zemi v centru Balkánského poloostrova, to platí dvojnásob. Tak jako celá společnost 291055-top_foto1-8u7th.jpgi cirkusové umění je totiž poznamenané divokými společenskými zvraty, které se tady odehrávali ještě v nedávné minulosti. A nebyla to jenom občanská válka, která se strhla po rozpadu Jugoslávie, nebo odtržení Černé Hory v roce 2002, ale v současnosti je to také velká byrokracie, která cirkusům komplikuje jejich činnost. Foto: Bělehrad - přezdívaný Paříž Balkánu - novinky cz.    

Prakticky na celém Balkáně, kromě Slovinska, totiž platí velké restrikce týkající se chovu zvířat v cirkusech. V Srbsku například platí zákaz chovu divokých zvířat a v manéži tak cirkusy mohou prezentovat pouze zvířata domácí. Tato legislativa navíc komplikuje plány na hostování také zahraničním podnikům, pro které bylo Srbsko vždy půvabnou destinací.    

Ještě do rozpadu bývalé Jugoslávie na začátku 90 let se na jejím území potkávaly věhlasné podniky jak ze západu, tak i z bývalého sdc11930-1.jpgvýchodního bloku. V Bělehradu hlavním městě dnešního Srbska tak diváci mohli vidět v roce 1974 například famózní Italský cirkus Moira Orfei který tady prezentoval do té doby nevídaný cirkus na ledě. Jugoslávie byla v minulosti oblíbenou destinací ale také pro Československé podniky, na obrázku můžete vidět drezůru lvů kterou do Bělehradu dovezl v roce 1965 tehdejší cirkus Praga a nebyl sám, v průběhu let v Jugoslávii hostoval například cirkus Humberto nebo Berousek. Pro místní obyvatele totiž byl vždy cirkus nedílnou součástí zábavy, proto není divu, že se na slavnou tradici snaží navázat také místní rodina.     

Na slavnou rodinnou tradici,  která stála například u vzniku Italského cirkusu Medrano, nebo Srbského cirkusu Americano, který ovšem dlouhodobě působí v Rumunsku, se rozhodl navázat Milan Silva spolu se ženou Elenou, když založili cirkus Corona. I přes všechny zmíněné překážky, se tak stali už 7 generací Srbské cirkusové rodiny a i díky nim tak Srbské cirkusové umění stále žije.     

V naší fotogalerii zahraničních cirkusů se můžete podívat na fotografie cirkusu Corona z letošního roku které mi poslal Milos Borojevic, který také poskytl informace k tomuto článku. Některé fotografie nám poslal také A. Stankovic a jsou zde publikovány s jejich písemným svolením. Je také přísný zákaz je kopírovat, dále publikovat a to pod hrozbou trestu!    

Fotografie najdete ve  fotoalbu zahraničních cirkusů     

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

XEvil 4.0 break CAPTCHA of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

LatonyaBom,26. 3. 2018 9:07

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.