Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality pro září

                 Největší zimní cirkus na světě otevře svoje brány 6. prosince 2012

Už zítra v 19 hodin se uskuteční první představení největšího zimního cirkusu v Evropě, ale ještě stále největšího zimního cirkusu na světě. Weltweihnachtscircus se koná v německém Stuttgartu už po 20 a jedná se 134_ae3698a9e3aedea07a6238deda332310.pngvlastně o takovou velkou přehlídku laureátů prestižních cirkusových festivalů z celého světa. Nikde na světě totiž nemůžete vidět tolik oceněných umělců z různých cirkusových festivalů jako v této manéži. V letošním roce ve Stutgartu můžete vidět hned 4 držitele prestižního ocenění Zlatého klauna z festivalu v Monte Carlu.  Jedním z nich bude asi nejlepší klaun současnosti Bello Nock z USA. Z daleké Asie přijíždí držitelky prestižní zlaté ceny z Čínského Wuqai festivalu, nejlepší drezér šelem na světě Martin Lacey a čtveřici laureátů doplňují nejlepší drezéři koní na světě rodina Knie ze Švýcarska. A bude toho mnohem, mnohem víc slibuje producent vánočního cirkusu Henk van der Meyden. Proto pokud se chystáte do Stuttgartu třeba na povánoční slevy nezapomeňte navštívit Stuttgartu-Bad Cannstatt kde cirkus stojí až do 6. ledna 2012, ceny vstupenek se pohybují od 23 do 53 € a lze je zarezervovat také přes internet.

                      Čeští umělci slaví úspěchy v Drážďanech            26.12 2012

Už celý týden probíhá na Volksfestplatzu v Německých Drážďanech 17. ročník vánočního cirkusu, který spolupořádá cirkusová rodina Buchst zelt_im_schnee.jpgRoland. A možná proto, že už jejich slavný podnik nejezdí tradiční letní turné, je o zimní program obrovský zájem. To můžou potvrdit také, Karel a Erik Berousek, kteří sem přivážejí šestici krokodýlů v show Pirát z Karibiku. Společně s Ivanou Berouskovou pak předvádějí  opičky na ponících,  které stejně jako aligátory, můžete vidět v show jejich domovského cirkusu Berousek Sultán. Dalším Českým zástupcem v Drážďanské manéži je nožní žonglérka Kaludia Bremlov, kterou jste mohli vidět třeba pod kopulí Pražského Cirkus Cirkus Clasic. Do Německa letos přijely i další zahraniční cirkusové hvězdy. Mezi ty největší určitě patří skupina vzdušných skákačů Dossov, která už bylo oceněna na festivalech v Rusku, Koreji a nejvyššího ocenění dosáhlo dokonce i v Monte - Carlu, žonglér Dmitry Charnov, nebo akrobat a drezér Glen Nicoledi a nechybí ani sloni, lachtani a další. Za doprovodu tradičního Buchst Roland orchestru bude  diváky bavit klaun Totti a to až do 6. ledna 2012.             

 

  Festival cirque de Gernoble i s Českou účastí   23.11 2012

Už od včerejšího večera probíhá ve Francouzském Grenoblu další ročník velkého mezinárodního cirkusového festivalu Cirque du Grenobl 2012. cirque_internet_2012_ok.jpgFestival se koná ve velké sportovní hale v Grenoblu, kde se konaly také zimní olympijské hry v roce 1968. Od čtvrtka se tam ale už po jedenácté prezentují hvězdy světového cirkusu. Asi největší hvězdou letošního programu je legendární Italský klaun Fumagli, který působil například u cirkusu Roncalli, nebo v podniku Big Apple circus v USA a je také držitelem stříbrného klauna z  festivalu v Monte - Carlu z roku 2001. V programu se představí také skupina provazochodců Zola z Číny, lachtany přivezou Němečtí drezéři Petra a Roland Duss, nebo jezdci v kouly smrti Inferna Varrane. A do Francie zamířil také Český žonglér Alan Šulc, ten se do povědomí světové cirkusové veřejnosti dostal v roce 2004 když získal bronzového klauna v Monte - Carlu. V Grenoblu bude, až do neděle,  za dohledu mezinárodní poroty, soutěžit o další prestižní cenu zlatou, stříbrnou, nebo bronzovou hvězdu.

 

 

Další velký úspěch České artistiky   15. lisropadu 2012

V neděli v podvečer skončil ve Francii 14. ročník prestižního festivalu mladých cirkusových talentů, Européen des artistes de cirque. Hlavní cenu andre-stykan.jpgfestivalu, zlaté jablko, získala skupina mladých akrobatů na perských tyčích Grechuskin z Ruska. Ve velké konkurenci se ale nestratili ani čeští zástupci, equilibrista André Stykan a  také Česko - Francouzské duo Štipka, kteří tak rozšířili svoji sbírku trofejí z mezinárodních akcí. André Stykan  se zapsal do širšího povědomí světové cirkusové veřejnosti především ziskem stříbrného klauna na 1. ročníku festivalu mladých umělců v Monte - Carlu "New Generation letos v lednu. A v neděli si z Francie odvezl hned dvě ceny Bronzové jablko a také cenu pořadatelského města. Za největší úspěch Česko - Francouzského dua Štipka můžeme s jistotou považovat stříbrného klauna na letošního Monte - Carla. Na festivalu mladých teď svoji sbírku obohatili o další prestižní cenu - stříbrné jablko.       

 

Čeští umělci zazářili na festivalu ve Varšavě      31. října 2012  

Jak už jsme vás informovali v neděli, na 13. mezinárodním cirkusovém festivalu ve Varšavě se letos znovu mimořádně dařílo Českým zástupcům. 534749_300435363403719_680976783_n.jpgZlatou cenu si odváží artista a klaun Jan Navrátil a stříbrnou cenu získal provazochodec Ladislav Kaiser mladší, který dostal také cenu diváků.  Druhou stříbrnou cenu pak dostali členové rodiny Zalewski Kamil a Aneta za ojedinělou ilusionistickou show. Velkou cenu a zvláštní uznání si pak od poroty vysloužila skupina skákačů na koních Eshimbekov z Kyrgyzstánu, kteří už jsou držitelé mnoha dalších cirkusových cen, včetně stříbrného klauna z festivalu v Monte Carlu 2010. Hned dvakrát také porota udělila cenu pro mladé talenty. A to skupině  Shauchenko z Běloruska a mladé talentované akrobatce s Ukrajinskými kořeny, účastnici polské show Mam Talent Ince Kalachevské. Cenu města Varšavy pak dostal Českému publiku dobře známý drezér slonů z Německa Lars Holscher. V našem fotoalbu Cirkusové festivaly se můžete podívat na několik fotografií právě z letošního ročníku, které mi poslal administrátor Polského cirkusového portálu KMC a je přísný zákaz je kopírovat. Fotografie najdete zde.                              

 

 

         Dnes startuje festival Cirque du Namur v Belgii       26. října 2012 

Dnes večer startuje v Belgickém městě Namur mezinárodní cirkusový festival. Už po 8. se sem sjíždějí cirkusový umělci z celého světa a letos mezi festival-namur--be--2012-2.jpgnimi bude hned několik českých zástupců. V manéži se peřdstaví ekvilibrista, který využívá pružnosti svého těla k nevídaným výkonům, pokračovatel slavné cirkusové rodiny Robert Lagron. Veselou drezúru psíků přiveze Helena Rapolli a do Belgie přijede i drezérka a akrobatka Ilona Knie, která na festival přijíždí spolu s manželem Louisem Knie a bud zde prezentovat drezůru ve stoje na hřbetu koně která se nazývá Maďarské Post, Louis Knie pak přiváží velkou drezůru Arabských hřebců. Mezi dalšími účinkujícimi se představí například, Českému publiku dobře známá, skupina jezdců v glóbusu smrti Diorios, nebo skupina moderních klaunů ze Švýcarska Les Starbugs. A znovu po roce se do Belgie vrací také Amedeo Folco junior, jeho sestra Adriana, která bude v manéži předvádět drezůru velbloudů a jejich otec Amedeo Folco senior, který prezentuje drezůru Afrických slonů. Celý festival bude trvat až do 4. listopadu 2012.   

 

Alan Šulc získal bronzovou hvězdu na festivalu v Grenoblu    25.11 2012

Mladý Český žonglér Alan Šulc, se do povědomí světové cirkusové veřejnosti  zapsal hned několika velkýmy úspěchy. Už jako 12 tiletý získal alan-sulc-grenoble-2012.jpgzlatou medaili na prestižním festivalu mladých umělců European Youth circus festival. V roce 2004 zabodoval na 9. mezinárodním festivalu v Polské Varšavě a také na prestižním festivalu v Monte - Carlu, kde získal bronzového klauna, a v roce 2006 byl třetí také na festivalu v Budapešti. Mezi angažmá tohoto žongléra patřily turné u cirkusu Roncalli nebo u slavného Švýcarského podniku Knie. V Čechách byl naposledy k vidění pod šapitó cirkusu Humberto na podzim roku 2010. A právě prostřednictvím tohoto cirkusu, Alan Šulc oznámil, že včera večer svoji sbírku ocenění rozšířil na festivalu cirkusového umění ve Francouzském Grenoblu o další prestižní cenu - Bronzovou hvězdu. Po úspěších Ladislava Kaiser a Jana Navrátila na 13. mezinárodním cirkusovém festivalu ve Varšavě a Heleny Polachové a Tomáše Ryngela a III. festivalu Talentow Alan Šulc prodloužil šňůru letošních úspěchů Českých umělců na mezinárodních akcích. Foto: Cirque du Grenoble.         

Nový projekt pod značkou Cirkus Cirkus     12. června 2011

Přibližně před čtyřmi lety vstoupil do Českého cirkusového dění marketingový mág, producent, majitel reklamní kanceláře a artista Artur Kaiser. A od té delfini-v-praze-2013.jpgdoby nezůstal na České cirkusové scéně kámen na kameni. Všechno to začalo na začátku roku 2010 kdy se uskutečnil první ročník, mezinárodního festivalu Cirkus Cirkus. Ten měl velký ohlas nejen laické a odborné veřejnosti z celého světa, ale také v médiích. Úspěch, kterého se dočkal festival pak spustil další vlnu a na podzim se v Praze uskutečnilo velké hostování Cirkus Cirkus Clasic opět za účasti velkých Českých a zahraničních hvězd. Od konce listopadu 2011 do poloviny prosince jste mohli navštívit Mikulášskou v cirkuse. Na začátku letošního roku to zase bylo hostování Varieté. A i pro příští rok, se připravuje  další velká show. Tentokrát do Prahy přijedou Delfíni, bude to sice až 25. dubna 2013, ale předprodej vstupenek a reklamní kampaň začíná už zítra. Foto: Artur Kaiser 

                                        Alexis Gruss v Paříži                  24. října 2012

 Alexis Gruss, je dalším z pokračovatelů velké Francouzské rodiny Guruss, která vlastní několik velkých cirkusových podniků. Členové rodiny působí ve významných cirkusech, kabaretech a varieté po celé Evropě. Na svém kontě mají také mnohá ocenění včetně ceny z Monte-Carla v roce 2006. empreintes1.jpgAlexis Gruss se ale proslavil především výcvikem a chovem nádherný hřebců. Ve stájích cirkusu jich žije přes šedesát a najdete mezi nimi opravdové skvosty jako plemena dostihových koní ze střední Asie, Portugalska nebo tažné koně z dálného východu. Ve zvěřinci, ale najdete i slona Afrického a další exotická zvířata. Cirkus letos do Paříže přiváží show s názvem Elipse. Show ukazuje splynutí člověka a koně, a v programu se také objevují náměty z Francouzské a Evropské historie, manéž se tak v průběhu show změní například v bitevní pole. V show, ale nebudou chybět ani žongléři, skákači na koních, hadí muž nebo akrobacie na šálách. V programu se samozřejmě představí zástupci různých generací rodiny Gruss a vše bude v režii pověstné Francouzské elegance. V Paříži bude cirkus hostovat ve svém cirkusovém stanu pro 3000 návštěvníků, kterému nechybí kompletní zázemí včetně šaten nebo restaurace. Cirkus bude v Paříži hostovat až do 4. března 2012.

     
Cirkus Herman Renz vyjel na 100 sezónu 1. dubna 2011

Dnes večer začala v Nizozemsku jubilejní sezóna Nizozemského národního cirkusu Herman Renz. Cirkus má už za sebou mnoho historických a někdy ne příliš šťastných událostí. Cirkus založil už v roce 1911 Arnold van Vegt. Situace cirkusu byla velmi kritická v době druhé světové války, kdy byl cirkus zabaven Němci. Po smrti Arnolda van Vegta v roce 1955 cirkus převzal jeho syn Herman. 800px-circus_herman_renz_2004.jpg Prvního vrcholu pak cirkus dosáhl v roce 1978, kdy se v jeho kulisách odehrávalo několik televizních seriálů. Novodobá historie cirkusu, se ale píše od roku 1990, kdy cirus vedou Diana a Herman Renz. V této době dosáhl cirkus velkých úspěchů nejen v Nizozemsku, ale později se stává největším podnikem v celém Beneluxu. V roce 1996, ale manželé tragicky umírají a cirkus je prodán. Kupuje ho Roland Blom a o příběhu cirkusu se prostřednictvím medíí dozvídá celé Nizozemsko. V roce 2002 se cirkus navíc dostává královského uznání a jako první v Nizozemsku dostal také titul národní cirkus. A dnes večer tedy cirkus vstoupil do svojí 100 sezóny a to úplně s novou show s názvem Celebration. Je tedy více než jisté, že v průběhu sezóny o tomto cirkusu na našem webu ještě uslyšíte.            

 

   Festival Européen des artistes de cirque 12. listopadu 2011

Už od čtvrtka 10 listopadu probíhá ve Francouzském městě Saint-Paul-lès-Dax 12. ročník velkého mezinárodního festivalu Festival Européen des artistes. Letošní ročník už tradiční cirkusové přehlídky by mohl klidně nést podtitul "hvězdy Východu", protože diváci mají možnost vidět hned několik umělců z východní Evropy, a to nejenom už tradiční zástupce z Ruska, které reprezentuje skupina provazochodců Rokashkov, vzdušná akrobacie Duo Ruse, a také tradiční ženská cirkusová disciplína Hula - Hop v netradičním mužském pojetí, kterou předvádí Alexey Chaynikov. Ale také se představí akrobatka na vzdušných šálách Olga Semenova z Běloruska a také skupina Sea World a duo Splash z Ukrajiny. Kromě nich se na festivalu představí, také Francouzská drezérka nádherných Maďarských hřebců Gaby Rosa, Švýcarský provazochodec Ramon Kathrine, a další umělci, kteří se utkají o ceny festivalu zlatou, stříbrnou a bronzovou šišku. Divaáky bude bavit dvojice Německých klaunů Gin a Tonic a mimo soutěž vystoupí také skupina akrobatů na létajících hrazdách Flying Habana z Kuby. Výsledky festivalu vyhlásí porota, které předsedá Maxmilian Nemechinsky, děkan Divadelní a cirkusové University v Rusku, už zítra odpol takztedne.

                 Vánoční cirkus v Pražských Letňanech     16. prosince 2012

Formát takzvaných vánočních cirkusů je velmi popularní především v Německu a dalších zemích západní Evropy. U nás vánoční cirkus uspořádala rodina Berousků v roce 2009, ale finančně náročný projekt se nepotkal s příliš velkou odezvou veřejnosti a proto se nedočkal pokračování. Od loňského roku, pak pořádá, obdobu zimních cirkusů Artur Kaiser, pod značkou Mikulášská v cirkuse a letos poprvé, se koná také vánoční cirkus Praga v Pražských Letňanech. Ten tady můžete navštívit už od středy 13. prosince 2012. Těšit se můžete na speciální show, ve vánočním hábu, ve které nechybí vzdušní a přízemní akrobaté, žongléři, balancéři nebo klaun. Cena vstupného se pohybuje pro děti kolem 150 Kč, pokud si ale donesete vytištěnou vstupenku z facebooku cirkusu Praga, vstupné pro vaše dítě bude 50 Kč. Program můžete navštívit až do 6. ledna 2012 a to ve čtvrtek a v pátek od 17 hodin a v sobotu, v neděli a o svátcích ve 14 hodin.      

 Mikulášská slibuje velkolepou show 27. listopadu 2012

Není to tak dlouho, co skončilo poslední představení Cirkus Cirkus Clasic a už zítra startuje II.ročník projektu Mikulášská v cirkuse. Díky němu můžete mikulasska-2012.jpgutéct předvánočnímu stresu, nasát vánoční atmosféru a ještě se skvěle pobavit. I tentokrát totiž Cirkus Cirkus slibuje skvělou podívanou plnou cirkusových hvězd z celého světa. Pod Pražské šapitó se vrátí Českému publiku známá jména, ale i ti co přijedou úplně poprvé. V programu se tak můžete těšit například na vítěze I. ročníku festivalu Cirkus Cirkus žongléra Eduarda Janečka, drezér lvů Tomáš Ryngel, nebo akrobaty na koních skupinu Harlods a v tradičním složení zůstává také moderátorská dvojice Jindřich Kriegel a Petr Kumpfe. Kromě nich, ale na Mikulášskou show přijedou Českému publiku ještě neznámá jména. Třeba Rumunská skupina skákačů Crethu Brothers, drezéři psů Duo Vinický, nebo 8 letá Ukrajinská akrobatka na vzdušných kruzích Olga Kudryashova a další. Mikulášská v cirkuse hostuje, na tradičním místě, na Hagiboru až do 9. prosince 2012. Ceny vstupenek se pohybují od 270.- do 370,- a je možné je zakoupit v síti Ticketportal, nebo na pokladně cirkusu.