Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 6.

 

Cirkusový festival v Liege začíná už zítra 11.prosince 2012

Cirkusová sezona v celé Evropě už sice skončila a cirkusy zajely do svých zimovišť, ale po Evropě se rozbíhají nejen oblíbené zimní cirkusy, které mají european-circus-2012_201211711534.jpgvelkou tradici hlavně v západní Evropě, ale jsou k vidění také první velké cirkusové festivaly. A zatím co v Praze si na IV. ročník mezinárodního festivalu Cirkus Cirkus musíme počkat až do 15. února příštího roku velký festival v Belgickém Liege začne už ve zítra večer. European Circus Festival v Belgickém Liege má přitom dlouholetou tradici. V letošním roce se bude konat už 22. ročník a tím se festival řadí mezi jeden z nejstarších Evropských festivalů. Mezi účinkujícími v letošním ročníku se kromě zástupců z Francie, Nizozemska nebo Rumunska doprovázených velkým cirkusovým orchestrem, představí také Rakouský drezér Markus Koritnik s velkou drezůrou sibiřských tygrů, nebo českému publiku dobře známá skupina akrobatů na kolečkových bruslích z Itálie, Nistorov, kterou jste mohli vidět také na II. ročníku Pražského festivalu Cirkus Cirkus v roce 2011. Festival v Belgii potrvá až do 6. ledna 2013

Zítra začíná 20. ročník zimního cirkusu ve Štutgartu6. prosince 2012

Už zítra v 19 hodin se uskuteční první představení největšího zimního cirkusu v Evropě, ale ještě stále největšího zimního cirkusu na světě. Weltweihnachtscircus se koná v německém Stuttgartu už po 20 a jedná se 134_ae3698a9e3aedea07a6238deda332310.pngvlastně o takovou velkou přehlídku laureátů prestižních cirkusových festivalů z celého světa. Nikde na světě totiž nemůžete vidět tolik oceněných umělců z různých cirkusových festivalů jako v této manéži. V letošním roce ve Stutgartu můžete vidět hned 4 držitele prestižního ocenění Zlatého klauna z festivalu v Monte Carlu. Jedním z nich bude asi nejlepší klaun současnosti Bello Nock z USA. Z daleké Asie přijíždí držitelky prestižní zlaté ceny z Čínského Wuqai festivalu, nejlepší drezér šelem na světě Martin Lacey a čtveřici laureátů doplňují nejlepší drezéři koní na světě rodina Knie ze Švýcarska. A bude toho mnohem, mnohem víc slibuje producent vánočního cirkusu Henk van der Meyden. Proto pokud se chystáte do Stuttgartu třeba na povánoční slevy nezapomeňte navštívit Stuttgartu-Bad Cannstatt kde cirkus stojí až do 6. ledna 2012, ceny vstupenek se pohybují od 23 do 53 € a lze je zarezervovat také přes internet.

Cirkus Arlette Gruss hostuje v Paříži 28.listopadu 2012

Jako každý rok, i letos, hostuje slavný Francouzský podnik Arlette Gruss v Paříži. Od včerejšího večera tam mohou fanoušci navštívit jeho novou show arlette-gruss-2012.jpgs názvem L´Autre Monde - "Jiný svět." Kromě zástupců rodiny Gruss, kteří v manéži prezentují tradiční a pro tuto cirkusovou rodinu typickou drezůrou slonů, se představí také hosté ze zahraničí, jako drezér šelem Hans Ludwig Suppmeier, drezérka psíků a koní oceněná také v Monte Carlu Rosi Hochegger a nechybí ani Čeští zástupci. Kromě žongléra Zdeňka Supky, který je u cirkusu už několikátou sezónu, se letos představí také žonglér a akrobat na volném žebříku Robert Berousek. Ten už dnes patří k velmi uznávaný Evropským umělcům. Na svém kontě už má například hostování pod šapitó v Německu, Švýcarsku nebo, zmiňované Francii.V roce 2009 dostal ocenění na cirkusovém festivalu v Belgii a na mnoha dalších Evropských cirkusových festivalech. V minulosti jste ho mohli vidět v manéži cirkusu Originál Berousek a letos se tedy stal nedílnou součástí více jak 2,5 hodinového programu, který bude k vidění v Paříži až do 16. prosimce 2012. Pak se cirkus začne připravovat na novou sezónu, kterou odstartuje už v polovině ledna 2013.
 

Mikulášská slibuje velkolepou show 27. listopadu 2012

Není to tak dlouho, co skončilo poslední představení Cirkus Cirkus Clasic a už zítra startuje II.ročník projektu Mikulášská v cirkuse. Díky němu můžete mikulasska-2012.jpgutéct předvánočnímu stresu, nasát vánoční atmosféru a ještě se skvěle pobavit. I tentokrát totiž Cirkus Cirkus slibuje skvělou podívanou plnou cirkusových hvězd z celého světa. Pod Pražské šapitó se vrátí Českému publiku známá jména, ale i ti co přijedou úplně poprvé. V programu se tak můžete těšit například na vítěze I. ročníku festivalu Cirkus Cirkus žongléra Rudolfa Janečka, drezér lvů Tomáš Ringel, nebo akrobaty na koních skupinu Haraldos a v tradičním složení zůstává také moderátorská dvojice Jindřich Kriegel a Petr Kumpfe. Kromě nich, ale na Mikulášskou show přijedou Českému publiku ještě neznámá jména. Třeba Rumunská skupina skákačů Crethu Brothers, drezéři psů Duo Vinický, nebo 8 letá Ukrajinská akrobatka na vzdušných kruzích Olga Kudryashova a další. Mikulášská v cirkuse hostuje, na tradičním místě, na Hagiboru až do 9. prosince 2012. Ceny vstupenek se pohybují od 270.- do 370,- a je možné je zakoupit v síti Ticketportal, nebo na pokladně cirkusu.

Alan Šulc získal bronzovou hvězdu na festivalu v Grenoblu 25.11 2012

Mladý Český žonglér Alan Šulc, se do povědomí světové cirkusové veřejnosti zapsal hned několika velkými úspěchy. Už jako 12 ti letý získal alan-sulc-grenoble-2012.jpgzlatou medaili na prestižním festivalu mladých umělců European Youth circus festival. V roce 2004 zabodoval na 9. mezinárodním festivalu v Polské Varšavě a také na prestižním festivalu v Monte - Carlu, kde získal bronzového klauna, a v roce 2006 byl třetí také na festivalu v Budapešti. Mezi angažmá tohoto žongléra patřily turné u cirkusu Roncalli nebo u slavného Švýcarského podniku Knie. V Čechách byl naposledy k vidění pod šapitó cirkusu Humberto na podzim roku 2010. A právě prostřednictvím tohoto cirkusu, Alan Šulc oznámil, že včera večer svoji sbírku ocenění rozšířil na festivalu cirkusového umění ve Francouzském Grenoblu o další prestižní cenu - Bronzovou hvězdu. Po úspěších Ladislava Kaiser a Jana Navrátila na 13. mezinárodním cirkusovém festivalu ve Varšavě, Heleny Polachové a Tomáše Ryngela na III. festivalu Talentow, Dua Štipka a André Stykana na Européen des artistes de cirque, tak Alan Šulc prodloužil šňůru letošních úspěchů Českých umělců na mezinárodních akcích. Foto: Cirque du Grenoble.

Jubilejní zimní cirkus Salto Natale v Zürichu

Už od středy mohou diváci ve Švýcarském Zürichu navštívit velký zimní cirkus Salto Natale. Jedná se o velký projekt, kterému šéfují zástupci 6. sn_heli_2.jpgcirkusové generace Gregory a Rolf Knie a také producent Cirque du Soleil Guy Laliberté. Letos se jedná o jubilejní 10. ročník této jedinečné show, která nese podtitul Zažíjte magické momenty. V programu neuvidíte žádná zvířata, je přehlídkou hereckého, hudebního a baletního umění ve kterém nechybí cirkusový umělci z celého světa. Do Švýcarska přijíždí třeba Polsko - Ruská skupina skákačů na vzdušných hrazdách Trio Wozniewski, skupina Čínských akrobatů na kolech Ikorier, nebo skupina jezdců v kouli smrti Diorios, která v roce 2011 ohromila také České publikum. Bavit diváky bude také hned několik klaunů, herců a komiků. Například komediální duo Galina a Sans, Švýcarská skupina Holmikers, Ukrajinský herec a kouzelník Vladislav Krivankov a další. Letos se v Zürichu představí více než 70 účinkujících, velký hudební orchestr a nebudou chybět ani špičkové světelné a pirotechnické efekty. Magické momenty můžete v Zurichu zažívat až do 2. ledna 2013.

Festival cirque de Gernoble i s Českou účastí 23.11 2012

Už od včerejšího večera probíhá ve Francouzském Grenoblu další ročník velkého mezinárodního cirkusového festivalu Cirque du Grenobl 2012. cirque_internet_2012_ok.jpgFestival se koná ve velké sportovní hale v Grenoblu, kde se konaly také zimní olympijské hry v roce 1968. Od čtvrtka se tam ale už po jedenácté prezentují hvězdy světového cirkusu. Asi největší hvězdou letošního programu je legendární Italský klaun Fumagli, který působil například u cirkusu Roncalli, nebo v podniku Big Apple circus v USA a je také držitelem stříbrného klauna z festivalu v Monte - Carlu z roku 2001. V programu se představí také skupina provazochodců Zola z Číny, lachtany přivezou Němečtí drezéři Petra a Roland Duss, nebo jezdci v kouli smrti Inferna Varrane. A do Francie zamířil také Český žonglér Alan Šulc, ten se do povědomí světové cirkusové veřejnosti dostal v roce 2004, když získal bronzového klauna v Monte - Carlu. V Grenoblu bude, až do neděle, za dohledu mezinárodní poroty, soutěžit o další prestižní cenu zlatou, stříbrnou, nebo bronzovou hvězdu.

Další velký úspěch České cirkusové školy 15. lisropadu 2012

V neděli v podvečer skončil ve Francii 14. ročník prestižního festivalu mladých cirkusových talentů, Européen des artistes de cirque. Hlavní cenu andre-stykan.jpgfestivalu, zlaté jablko, získala skupina mladých akrobatů na perských tyčích Grechuskin z Ruska. Ve velké konkurenci se ale nestratili ani čeští zástupci, equilibrista André Stykan a také Česko - Francouzské duo Štipka, kteří tak rozšířili svoji sbírku trofejí z mezinárodních akcí. André Stykan se zapsal do širšího povědomí světové cirkusové veřejnosti především ziskem stříbrného klauna na 1. ročníku festivalu mladých umělců v Monte - Carlu "New Generation letos v lednu. A v neděli si z Francie odvezl hned dvě ceny Bronzové jablko a také cenu pořadatelského města. Za největší úspěch Česko - Francouzského dua Štipka můžeme s jistotou považovat stříbrného klauna na letošního Monte - Carla. Na festivalu mladých teď svoji sbírku obohatili o další prestižní cenu - stříbrné jablko.

Cirkus Carini hostuje na Jižní Moravě 9. listopadu 2012

Cirkus Carini na podzim odstartoval hostování na Jižní Moravě. My jsme ho zachytili hned na jeho první štaci, ve Znojmě, minulý týden. Na této štaci dsc06035.jpgcirkus poprvé postavil nové ploty - na fotografie se můžete podívat v našem fotoalbu 2012. V programu pak nechybí jedinečná show s berberskými lvy, opicemi, psíky a nechybí ani Milan Pinder alias klaun Fugíno, který se prezentuje také jako artista při takzvaném lopingu - balancování na 9 metrů vysoké tyči bez ukotvení nad hlavami návštěvníků. Mezi dalšími artisty, akrobaty a žongléry se představí také sestry Denisa a Žaneta Navrátilovy, které aktuálně můžete vidět také na TV Prima v show Česko - Slovensko má talent. Další Jihomoravskou štací je Mikulov kde cirkus hostuje až do neděle. Příští týden pak navštíví další Jihomoravské město Břeclav. Foto: Facebook Milan Pinder.

Vítězové festivalu na Ukrajině se představí také v Praze 5.11 2012

Včera odpoledne skončil 6. mezinárodní cirkusový festival mladých umělců v Ukrajinském městě Lugansk. Výsledky byly vyhlášeny hned v několika doneck.jpgvěkových kategoriích. A vítězové kromě cen dostali také celou řadu nabídek k účinkování na mezinárodních akcích. Jak už jsme vás na našem webu informovali, v porotě letos zasedl také ředitel festivalu Cirkus Cirkus Artur Kaiser, mezi hosty nechyběl ani programový ředitel Cirkus Cirkus Ferdinand Kaiser. I proto budeme mít možnost vidět některé z účastníků také na akcích Cirkus Cirkus v Praze. Hned na příští show - Mikulášská v cirkuse, která odstartuje už 28. listopadu, do Prahy přijede jedna z nejmladších účastnic Luhanského festivalu, 8 letá akrobatka na vzdušných kruzích Olga Kudryashova. Na únorovém festivalu se představí držitelé stříbrné ceny v kategorii "profesionálové" Moldavsko - Běloruské duo vzdušných gymnastů Anna Loboda a Fedor Buliga. A do Prahy přijedou i absolutní vítězové v kategorii 13 - 19 let, Pauline Russianová a Alex Ishmaev z Ruska. Mladí umělci v Praze - je se na co těšit.

Čeští umělci zazářili na festivalu ve Varšavě 31. října 2012

Jak už jsme vás informovali v neděli, na 13. mezinárodním cirkusovém festivalu ve Varšavě se letos znovu mimořádně dařílo Českým zástupcům. 534749_300435363403719_680976783_n.jpgZlatou cenu si odváží artista a klaun Jan Navrátil a stříbrnou cenu získal provazochodec Ladislav Kaiser mladší, který dostal také cenu diváků. Druhou stříbrnou cenu pak dostali členové rodiny Zalewski Kamil a Aneta za ojedinělou ilusionistickou show. Velkou cenu a zvláštní uznání si pak od poroty vysloužila skupina skákačů na koních Eshimbekov z Kyrgyzstánu, kteří už jsou držitelé mnoha dalších cirkusových cen, včetně stříbrného klauna z festivalu v Monte Carlu 2010. Hned dvakrát také porota udělila cenu pro mladé talenty. A to skupině Shauchenko z Běloruska a mladé talentované akrobatce s Ukrajinskými kořeny, účastnici polské show Mam Talent Ince Kalachevské. Cenu města Varšavy pak dostal Českému publiku dobře známý drezér slonů z Německa Lars Holscher. V našem fotoalbu Cirkusové festivaly se můžete podívat na několik fotografií právě z letošního ročníku, které mi poslal administrátor Polského cirkusového portálu KMC a je přísný zákaz je kopírovat. Fotografie najdete zde.

Cirkusový festival na Ukrajině bude mít i Českou stopu 30.října 2012

Dnes odpoledne začal v Ukrajinském městě Luhansk mezinárodní cirkusový festival dětí a mladých cirkusových umělců. Festival má podtitul budoucnost future-of-circus--u-.jpgcirkusu. V jeho programu se tak představí třeba 15 letá Ukrajinská akrobatka na šálách Marina Yermakova, sourozenecká dvojice žonglérů z Ruska Alexander a Alexey Sychevovi, nebo skupina fakírů z Litvy. Všechny umělce hodnotí porota, ve které jsou zastoupeni z ředitelé cirkusových škol, jako Valentina Savin z Moskevské školy cirkusového a varietního umění, ale také cirkusový agenti jako Yuri Kreys z USA, nebo ředitelka Polského cirkusu Korona Lidia King. V porotě letošního ročníku letos zasedne také ředitel festivalu Cirkus Cirkus Artur Kaiser, mezi hosty pak nebude chybět ani programový ředitel Cirkus Cirkus Ferdinand Kaiser. Není tak vyloučeno, že některého z mladých umělců uvidíme v budoucnu také v Praze.

     

 Další stránka ►