Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 26

 

Cirkus Humberto se vrátil na obrazovku 15. května 2011

Dnes odpoledne jste mohli na ČT1 vidět první díl Československého seriálu Cirkus Humberto. Seriál vznikl už v roce 1988 na motivy slaného románu Eduarda Basse v režii Františka Filipa. Příběh se odehrává v letech 1826 až 1924 a vypráví o šesti generacích cirkusového rodu Humberto. Ve 12ti dílném seriálu, který vznikl v Československo, Německo, Ruské koprodukcii můžete vidět spoustu známých herců jako Jaromíra Hanzlíka, Radoslava Brzobohatého, Dagmar Veškrnovou a další. Ve vedlejších rolích si zahráli také někteří Čeští cirkusový umělci jako Karel Berousek nebo Rudolf Štipka. Seriál můžete vidět každou neděly od 17:05 na ČT1.

Potíže Italského cirkusu v Sýrii 8.května 2011

Evropským cirkusovým děním už od konce dubna hýbou nebývalé problémy Italského cirkusu Embell Riva, který hostoval v Sýrii. Nebývá příliš časté, aby do hostování cirkusu promlouvala politická situace. Italský cirkus Embell Riva od ledna letošního roku hostoval na území Sýrie a vše probíhalo celkem normálně. To se ale začalo měnit v posledních týdnech, kdy Sýrii zasáhly obrovské protivládní protesty a pouliční nepokoje. V této situaci už pro hostování cirkusu a jeho více jak 70 zaměstnanců přestalo být v zemi bezpečno. Proto ředitel cirkusu Roberto Bellucci požádal Italského velvyslance v Sírii o pomoc. Na začátku května se pak cirkus přesunul trajektem do Benátek.

 

Do cirkusu Humberto se vrací sloni 5. května 2011

Dnes se poprvé se v manéži cirkusu Humberto představila drezůra dvou Afrických slonů, kterou pod jeho šapitó přivezl Susan Spindler z Německa. Drezůra slonů se přitom do cirkusu vrací po více jak 20 letech a cirkus je dnes jediný v Čechách, který předvádí v manéži dva slony. Susan Spindler by měl u cirkusu hostovat až do konce letošní sezóny. Cirkus aktuálně hostuje ještě zítra a v sobotu ve Slovenském Kežmaroku a příští týden se představí fanouškům v Bardejove, kde bude stát od 11.5 do 15.5 2011. Do České republiky by se měl cirkus vrátit na podzim.

Cirkus Prince do neděle ve Znojmě 5.května 2011

Cirkus Prince včera odehrál svoji premiéru na jihu Moravy ve Znojmě pod Lounským Klášterem. Cirkus tady můžete vidět až do neděle ve všední dny od 17 hodin a v sobotu ve 14 a v 17 hodin a v neděli ve 14 hodin. V programu najdete kromě tradičních cirkusových prvků jako artistů, žonglérů a klaunů, také nevšední vystoupení ve stylu spidermana a nebudou chybět ani drezůry velbloudů, kamerunských a kyperských koz a nebude chybět ani velká show kalifornských lachtanů.

Cirkus Romanza hostuje v Žilině 3.května 2011

Český cirkus Romanza od zítřka hostuje ve Slovenské Žilině v prostoru na Vlčince a to: ve všední dny od 17 hodin, o víkendech pak odehraje dvě představení ve 14 a v 17 hodin. Cirkus se vrací do Žilinromanza.jpgy po roce a přiváží show s názvem NO LIMITS ve které se prezentují umělci nejen z Čech, ale také Finska a dalších zemí. Vrcholem programu je pak jízda motorkářů v ocelové kouli smrti. V programu však stále zůstávají také legendární provazochodecká vystoupení, žongléři, balancéři a také klauni. Těšit se také můžete na drezůry menších zvířat. Cirkus v Žilině hostuje až do 15. května 2011. Na našem webu se můžete podívat na fotky cirkusu z loňského roku, které nafotil profesionální fotograf Mário Bočák, fotky jsou na našem webu zveřejněny s jeho písemným svolením a je zakázáno je kopírovat. Fotky najdete zde.
 

Cirkus Cramer na Moravě 2. května 2011

Cirkus Cramer je menší rodinný cirkus, který v minulosti hostoval například v Polsku nebo na Slovensku a už několikátou sezónu hostuje v menších městech v Čechách. Na začátku letošní sezóny cirkus hostuje na Moravě. V programu můžete vidět klasické cirkusové prvky jako akrobacie v rotující luně a drezůry holubů pejsků a dalších menších zvířat. Atrakcí programu je pak počítací koník. Do programu se letos vrátil také mladý Český žonglér Lukáš Brandejs rozhovor s ním najdete zde. Fanouěky cirkusu určitě také potěší, že v letošní sezóně uvidí v manéži taky nového klauna. Fotky cirkusu z Moravských Budějovic, kde cirkus hostoval v těchto dnech najdete zde.

 

Premiéra cirkusu Probst v Drážďanech 23.4 2011

Velký Německý cirkus Probst byla založen už v roce 1865 a dnes je nedílnou součástí Německé kultury. Jeho součastní majitelé jsou Reinhard a Briggite Probst a navazují na tradici velké Německé cirkusové rodiny. Dnes cirkus zaměstnává více než 80 zaměstnanců a v manéži se představí více než 90 zvířat. Každý rok cirkus přiváží originální program založený hlavně na drezůrách zvířat a skvělých artistických výkonech nejen Německých, ale také zahraničních umělců. Největšími hvězdami letošního programu cirkusu Probst je jedenáctičlenná skupina mladých umělců CirCuba, kteří do manéže přicházejí až z dalekého CirCuba z Kubánské Havany. Skupina v manéži předvádí vzdušnou akrobacii na opravdu špičkové úrovni. Vše je doplněno barevnými kostýmy a doplněnou exotickou hudbou Karibiku. Kromě nich se představí například jedna z mála žen v tygří kleci Carmen Zander nebo mladý Kubánský žonglér Daikel. Cirkus v Drážďanech hostuje až do 1. května 2011.

Rumunský cirkus Globus letos prezentuje novou show 17.4 2011

Cirkus a varieté Globus je tradiční cirkusová společnost, která sídlí ve stálé cirkusové budově v Rumunské Bukurešti. Tato budova byla postavena už v roce 1960 a má kapacitu 3500 diváků. Cirkus Globus v ní hraje svoje představení každý víkend od 9. dubna do 12. prosince. V letošním roce cirkus představil úplně ncircul-globus.jpgový program s názvem Destinul Dacilur. Díky tomu, že je cirkus stálí můžeme zde vidět opravdu velkou výpravnou show, která připomíná spíše divadlo nebo film. Letošní program vás zavede do prostředí starověkého římského impéria. Vidět tedy můžete například drezůru šelem ve stiluu gladiátorské show, slony jako z dob starověkého orientu, ohňovou show tradiční i moderní cirkusové prvky a to vše v dobových kostýmech a za doprovodu největšího stálého cirkusového orchestru ve střední a východní Evropě. Stálé cirkusové budovy vznikaly především ve východní Evropě za účelem podpory cirkusového umění. Svoji cirkusovou budovu mají tak třeba v Maďarsku na Ukrajině nebo v Arménii. Tyto stálé cirkusy jsou podporovány státem a jsou také velkou turistickou atrakcí.

World circus day už dnes 16.4 2010

Už dnes 16. dubna 2011 svět oslaví 2. světový den cirkusů. Tato akce je přitom rozšířením Evropského dne cirkusů, který se slavil dříve. Ale tradice se rozšířila do celého světa. Nyní ho tedy nahradil celosvětový World circus day. Záměrem této akce je, aby se cirkus alespoň v tento den připomněl a přiblížil obyčejným lidem, kteří se o něj normálně zas tak nezajímají. V tento den proto hrají některé cirkusy svoje show zdarma a navíc na návštěvníky čekají ještě různé doprovodné akce. Jediným zklamáním je, že České cirkusy se tohoto projektu neúčastní Česká republika je tak jednou z mála zemí v Evropě která se nezapojuje do této celosvětové akce. Mapu zemí kde se, alespoň některé cirkusy do dne cirkusů zapojí naleznete zde.

 

Případ přelepování plakátů už řeší Slovenská policie 8. dubna 2011

Slovenská média od včerejšího dne řeší velký Český cirkusový skandál s přelepováním cirkusových plakátů. Cirkusu Aleš, který právě hostuje ve Slovenské Prievidzi, někdo přelepil plakáty letáky s nápisy, které upozorňují na hostování konkurenčního cirkusu Humberto, který ve městě bude hostovat od 13. do 17. dubna 2011, letáčky s tímto textem byly rozdány také do několika poštovních schránek. Z celého incidentu, který už řeší městská policie jsou podezřelí lidé od cirkusu Humberto. Informací jako první přinesl slovenský server prievidza.sme.sk, ale reportáž večer přinesla i televize JOJ v Krimi Novinách reportáž najdete zde a také největší slovenský cirkusový server. Vedení cirkusu Humberto podezření popírá. V případě prokázání obvinění cirkusu hrozí pokuta.

Cirkus Krone zahájil sezónu v Mnichově 7. dubna 2011

Po velkém úspěchu zimního programu cirkusu Krone v Německém Mnichově, který skončil 11. dubna 2010 dnes zahájil jeden z nejslavnějších cirkusů Evropy také svoji letní show. Tentokrát se, ale na svojí první štaci přestěhoval jenom o několik bloků dál. Zůstává totiž stále v Mnichově přesunul se pouze na Theresienwiese, kde už dnes večer propukla nová show cirkusu s názvem Krone-CELEBRATION. Ta je do jisté míry pokračováním velké narozeninové show z loňského roku. Ve více jak dvouhodinové programu se i letos představí 54 umělců ze 14 zemí světa. V manéži zůstává hvězda světového cirkusu drezér Martin Lacey a také bílý lev Tonga, zůstávají také ohromující drezůry koní a tradiční Orchestr a Balet cirkusu Krone. Novinkou je největší drezůra sloního samce na světě, nebo třeba velká lachtaní show, kterou prezentují Petra a Roland Duss, kteří se do Německa vracejí po několikaletém hostování v evropských cirkusech. Tato show přitom posbírala už několik cen na festivalech po celém světě, naposledy v loňském roce na festivalu Clown D´ Aregento. To všechno a ještě mnohem víc bude k vidění v Mnichově až do 19. dubna 2011 pak se cirkus přesouvá do Ulmu.

Další stránka ►