Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 21

Cirque Alexis Gruss v Paříži   22.října 2011

Alexis Gruss, je dalším z pokračovatelů velké Francouzské rodiny Guruss, která vlastní několik velkých cirkusových podniků. Členové rodiny působí ve významných cirkusech, kabaretech a varieté po celé Evropě. Na svém kontě mají také mnohá ocenění včetně ceny z Monte-Carla v roce 2006. empreintes1.jpgAlexis Gruss se ale proslavil především výcvikem a chovem nádherný hřebců. Ve stájích cirkusu jich žije přes šedesát a najdete mezi nimi opravdové skvosty jako plemena dostihových koní ze střední Asie, Portugalska nebo tažné koně z dálného východu. Ve zvěřinci, ale najdete i slona Afrického a další exotická zvířata. Cirkus letos do Paříže přiváží show s názvem Empreintes. Show ukazuje splynutí člověka a koně, a v programu se také objevují náměty z Francouzské a Evropské historie manéž se tak v průběhu show změní například v bitevní pole. V show, ale nebudou chybět ani žongléři, skákači na koních, hadí muž nebo akrobacie na šálách. V programu se samozřejmě představí zástupci různých generací rodiny Gruss a vše bude v režii pověstné Francouzské elegance. V Paříži bude cirkus hostovat ve svém cirkusovém stanu pro 3000 návštěvníků, kterému nechybí kompletní zázemí včetně šaten nebo restaurace. Cirkus bude v Paříži hostovat až do 4. března 2012.

 

 

Italský festival ovládli Rusové, zabodovali i Češi 18.října 2011

Včera večer skončil v Itálii prestižní festival cirkusového umění Circo di Latina o kterém jsme vás informovali už ve čtvrtek. Mezi účinkujícími z několika zemí světa se v letošním roce představili i Čeští umělci: žonglérka s fotbalovými balóny účastnice loňského ročníku Cirkus bez-nazvu.pngCirkus Helena Polachová - Kaiserová a žonglér s kostkou Emil Faltyny. Účinkující po dobu festivalu hodnotila mezinárodní porota, složená z cirkusových kritiků, umělců a ředitelů velkých cirkusových podniků. V hlavních kategoriích tedy takzvaná zlatá, stříbrná a bronzová Latina. Podobně jako na festivalu v Monte-Carlu jsou v hlavních kategoriích vyhlašovány vždy tři místa, tedy zlatou, stříbrnou i bronzovou cenou jsou vždy oceněni tři umělci. Dvě ze tří zlatých cen si přitom odváží Ruské skupiny skákačů Vavilov a Tcherniewski třetí zlatou cenu dostala skupina na létajících hrazdách Martini z Itálie. Kromě hlavních cen byly, ale vyhlášeny i ceny vedlejší. Cenu zástupců cirkusové rodiny Cirque d'Hiver Bouglione si odváží Helena Polachová a cenu Ruského cirkusu Bolshoi Circus z tohoto festivalu přiváží zástupce 7 generace žonglérů Emil Faltyny, nadchl žonglováním s kostkou, se kterým už vystupoval i v Las Vegas. Foto: Fabio Marimo

Včera začal festival v Lille 16.října 2011

Včera večer odstartoval velký mezinárodní festival cirkusového umění ve Francouzském Lille. Festival se tady koná už po pětadvacáté a to ho tak řadí mezi evropské festivalové stálice. Festival pořádá slavný francouzský moderátor, producent a divadelní režisér Thierry Fééry, který říká: „Mám 300dpi_affichecirque_lille2011_a3_72-dpi-copie.jpgrád dokonalost, nejsem nikdy spokojen, snažím se najít vždycky něco lepšího“. A i proto se na tomto festivalu vždycky představí zajímaví umělci. V posledních letech se cirkusové umění raketově rozvíjí v Asii, přichází tak mnoho špičkových umělců především z Číny a začíná tak být narušena desítky let trvající monopol Ruska. Že má Asijská cirkusová škola ve světě stále zvučnější jméno vědí i na cirkusovém festivalu v Lille. Hlavním tahákem letošního programu tak je Korejská skupina, která si říká Hebei a předvádí fenomenální jízdu na kole, na kterém v jednu chvíli jede až šestnáct žen. Toto číslo ještě doplní Korejská skupina skákačů na houpačkách Pyongyang. Asijské umělce ale v programu zdatně doplňují kolegové z Evropy. Vidět tak můžete třeba kolo smrti, skupinu Rychter, která je dnes považována za nejlepší akrobaty na koních v Evropě. K vidění je také velká drezůra šelem v podání Redi Montica, nebo členové rodiny Pachyderms Castelly, se svojí show Mauglí mezi slony. A ani v Lille nechybí, zmiňovaná ruská škola tentokrát jí zastupuje, jezdec a žonglér na jedno kolce Isarafilov nebo skupina skákačů Kubaev. Festival potrvá až do 13. listopadu 2011

 

Circo Medrano zažil úspěšnou premiéru v Bratislavě 14. října 2011

Když se v létě letošního roku vypravil Italský Circo Medrano na Slovensko, mělo to být jenom na několik štací. Velký úspěch a vřelé přijetí Slovenských diváků, ale zapříčinilo, že cirkus prodloudloužil svoje turné i na podzim. A svoji poslední štaci si cirkus naplánoval do Bratislavy kde včera odehrál svoji premiéru. Ani v Bratislavě nechybí bohatý zvěřinec ve kterém jsou k vidění mimo jiné sloni, žirafy, tygři, buvoli a mnoho dalších zvířat. Spolu s mezinárodní show za účasti jezdců v kouly smrti, Aladina který ze své lampy vyvolá skutečného „džina“ a dalších klasických artistických, akrobatistických a klaunských čísel. Pro Bratislavskou štaci cirkus také angažoval Českého drezéra Jana Aleše mladšího, který pod šapitó slavného cirkusu předvádí drezůru šelem. I díky našemu umělci tak cirkus i přes počáteční problémy při stavbě šapitó, včera opět uchvátil fanoušky a a na konci představení sklidil potlesk ve stoje. Circo Medrano bude v Bratislavě k vidění až do 7. listopadu 2011 v městské části Růžinov. Pak se cirkus přesune zpátky do Itálie kde bude k vidění od 11. listopadu v Trieste. Český fanoušek tak má jedinečnou možnost vidět špičkový cirkus nedaleko našich hranic.

Čeští umělci na festivalu circo di Latina 13. října 2011

Dnes večer začíná 13 ročník mezinárodního cirkusového festivalu Circo di Latina v Itálii. Festival patří k největším svého druhu v Itálii, ale dnes už svojí prestiží přesahuje i její hranice. Účinkující jsou vybírání tak aby reprezentovali tradiční cirkusové prvky, ale přinášeli také něco nového. Produkce festivalu potlačuje v programu velké drezůry zvířat a přednost dává spíše artistice. V Programu letos tak najdeme pouze velkou drezůru latina-11.jpgšelem pod vedením Francouzského drezéra Manuela Fariniho. České fanoušky může potěšit, že máme v manéži hned dva zástupce. V Itálii se představí žonglérka s fotbalovými balóny účastnice loňského ročníku Cirkus Cirkus Helena Polachová - Kaiserová a zástupce 7 generace žongléru Emil Faltyny, který přiváží svoje umění žonglování s kostkou se kterým už vystupoval i v Las Vegas. Čeští umělci se tak zařadí například vedle dua Leosvel a Diosmany z Kuby, kteří předvádějí společnou akrobacii na závěsných tyčích několik metrů nad zemí, Provazochodci z Italsko - Francouzské cirkusové rodiny Kevinnu Rossim, a o zábavu na festivalu se bude starat ukrajinská skupina mladých klaunů, absolventů Ukrajinské cirkusové školy, kteří si říkají Equivokee. Velmi početnou skupinu letos na festivalu tvoří také umělci z Ruska. Ty reprezentují uznávané skupiny skákačů Vavilov a Chernievsky, artista na hrazdě, který se svým výkonem zapsal i do Ruské knihy rekordů Jurij Tichonovič. Umělce bude hodnotit mezinárodní porota. Festival skončí v pondělí 17. října 2011.

Nehoda při stavbě cirkusu Medrano 12. října 2011

Když se včera v noci začali do Bratislavy přesouvat první ze 44 kamionů, několika desítek doprovodných vozidel a karavanů Italského cirkusu Medrano, nikdo ještě nemohl tušit, že cirkus čeká perná noc. Když toiž první pracovníci začali zatloukat do země kolíky z děr začal pod velkým tlakem unikat plyn. Na místo byli hned přivolány hasičské jednotky a nebezpečnou situaci se podařilo vyřešit za necelou hodinu. Šapitó, které má průměr 37 metrů s kapacitou pro 1000 návštěvníků už dnes tedy stojí na svém místě. Ani tato nepříjená událost tak rozhodně nenaruší zítřejší premiéru. Podobné nehody se přitom při stavbě šapitó stávají poslední o které jsme vás informovali se stala ve Velkom Šariši v okrese Prešov při hostování cirkusu Alegrie letos v červnu. Na celou událost se ovšem tenkrát přišlo až při odjezdu cirkusu, když pracovníci vytahovali kolíky ze země.

V Paříži vyrostla cirkusová vesnice 10.října 2011

Na jednom z velkých Pařížských předměstí Pelouse de Reuilly na začátku října vyrostlo hned někěkolik cirkusových stanů a umělci obsadili Pařížské metro, náměstí a přilehlé ulice. To vše při příležitosti už 7 ročníku festivalu nového cirkusu a divadla Village de Cirque. Každoročně sem přijíždějějí soubory z celého světa, aby v ulicích Paříže předvedli svoje netradiční umění. Letos se diváci mohou těšit na soubory jako File-Tone, Bable Quartet a dalších více než 39 souborů z celého světa. Paříž samozřejmě není jediným Evropským městem, které hostí podobný festival, takzvaný nový cirkus je fenoménem posledních let a podobný festiva se koná v letních měsících také v Pražských ulicích pod názvem Letní Letná.

Dnes končí festival Cirque du Loiret 9. října 2011

Ve městě Beaune-la-Rolande tento víkend probíhá 1. ročník cirkusového festivalu Cirque du Loiret. Pořádají ho členové velké francouzské cirkusové rodiny Rech-Brand, kteří jsou jedni ze zakladatelů velkého Francouzského cirkusu Amar a dnes mají vlastní podnik cirkus KINO’S. Festival dostal svoje jméno podle kraje na severu Francie ve kterém se festival koná. Mezi účinkujícími se objevují zajímavá jména umělců hlavně z Francie. Představí se drezér tygrů Erik Bormann, kouzelnická show Francouzského ilusionisty Tima Silvera, diablo show pod šapitó přiváží žonglér Alex Durand, nebudou chybět ani vystopení klaunů a členů rodiny Rech-Brand. Účinkující hodnotí mezinárodní porota, kterou tvoří například ředitel Francouzského muzea cirkusu a kouzel Demantes Remy, Francouzská artistk a ředitelka cirkusu Lydia Zavatta, zpěvák Chriss Eden, zástupci města Beaune-la-Rolande a další. Porota udělí ceny už dnes večer.

Cirkus Aleš dnes poprvé v Brně 7. října 2011

Plzeňský cirkus Aleš byl založen už v roce 1880, novodobá historie cirkusu se ale začala psát až od roku 1990 za vedení Antonína Aleše mladšího. Podnik procestoval mnoho zemí, ale za posledních deset let hostuje převážně na Slovensku. I přesto je ale z podivem, že nikdy v novodobé historii nenavštívil město Brno, to platilo až do dneška. Dnes tedy cirkus v Brně - Komarově odehrál svoji historickou premiéru. V letošním programu se kromě skvělých artistů, žonglérů klaunů a drezůry Amerických Bizonů, kterou už jsme mohli v programu vidět v loňském roce představí také velmi oblíbená skupina skákačů na odrazových můstcích Lánikovi, kteří se do programu vracejí po roční odmlce, kdy hostovali v Rumunsku. V manéži letos také uvidíte speciálního hosta z Litvy akrobat na volných žebřících, který si říká "Darius". A nová je i drezůra šelem z odchovu rodiny Alešových, kterou předvádí Antonín Aleš mladší. Do cirkus se tedy můžete v Brně vypravit až do 6. listopadu 2011 a ikdyž se to zdá jako dlouhá doba, některá představení už jsou předem vyprodána a to ve dnech 24. a 25. října 2011. Ostatní představení můžete navštívit ve všední dny od 17 a o víkendech v 11 a 15 hodin.

Cirkus Humberto od zítřka v Praze 5. října 2011

Cirkus Humberto už se letos představil divákům na Slovensku, kde ho v létě vytopila velká voda, ale kde také sklízel velké ovace. Letos na podzim se ale cirkus vrátil, aby potěšil také svoje fanoušky v Čechách a na Moravě. A podle dosavadních ohlasů se mu to daří. Teď to budou moci posoudit také diváci v Praze, kde bude k vidění na svém tradičním místě v městské části Prosek. Premiéra se uskuteční už zítra v 17 hodin a všechny další představení pak budou následovat ve všední dny v 17 hodin v sobotu v 16 hodin a v neděli v 11 a 15 hodin. Ve svátky 28. října a 17. listopadu pak cirkus můžete vidět v 16 hodin, pondělí a úterý se nehraje. Pozornost v programu budí samozřejmě už mnohokrát zmiňovaná drezůra dvou Afrických slonů pod vedením Německého drezéra Susana Spindlera. Není totiž nutné připomínat, že sloni jsou pod šapitó cirkusu k vidění po dlouhých dvaceti letech. Za shlédnutí, ale určitě také stojí artistické a žonglérské výkony, drezůra zeber a poníků, nebo veselé klauniády. Cirkus bude v Praze hostovat až do 20. listopadu 2011.

Cirkusový festival v Moskvě jde do finále 2. října 2011

Rusko je země ze, široku cirkusovou tradicí, která je hluboce zakořeněna v Ruské kultuře. Proto není divu, že je v Rusku více než 50 cirkusových podniků a Rusko má také jednu z největších stálých cirkusových budov na sim_1156.jpgvětě. Zároveň, se tady do roka koná hned několik cirkusových festivalů. Ten právě probíhající 5. mezinárodní festival cirkusového umění začal přímo v Moskvě v olympijském sportovním areálu Lužniky už v pátek 30. září 2011. Účastníci byli rozděleni do dvou různých programů vždy po 15 vystoupeních, k vidění tedy, byly dva různé programy za účasti umělců z celého světa. V Moskvě se tak představila provazochodecká skupina Rodrigues z Kolumbie, Equilibristické duo Yang Gang a Mou Qiang z Číny, comedy duo Bella & Alex Cher z USA, Jolanda Navilla & Anton Luigi z Itálie a v Moskvě se prezentuje také klaun Simon Schuster z Německa. Největší zastoupení ale mají domácí Rusové. Ruskou cirkusovou školu, reprezentuje, třeba Andrey Dementjev Kornilov, který přivezl jedinečnou drezůru slonů, skupina žonglérů na koních Ellada nebo jedinečnou akrobacie na trampolínách kterou předvádí Alexander Fedosov. Ruské klauny reprezentuje Igor Yashnikov, a nechybí ani tradiční Ruská jezdecká škola, tentokrát pod vedením dua Natalie Maykhrovkové & Salihe Gayazova. Festival končí dnes večer slavnostním defilé všech účinkujících a udílením cen.

Festival Talentów vstoupil do posledního dějství 1. října 2011

Cirkusový festival v Polské Varšavě, včera vstoupil do svého posledního dějství. Umělci v městské části Bemovo přivítali pod šapitó už několik stovek spokojených fanoušků a sklízejí velké úspěchy. Zítra, ale odehrají poslední představení a celá letošní show se stane minulostí. Pokud tuto jedinečnou show už nestihnete, můžete se podívat, alespoň na fotografie, které v průběhu festivalu pořídil můj kamarád Jacob Simon pro cirkus Korona. Tyto fotografie jsou na našem webu zveřejněny s jeho písemným svolením a je přísný zákaz jakéhokoli, kopírování a dalšího šíření. Fotky najdete v nové fotogalerii Cirkusové festivaly, kde jsou také starší fotografie z Pražských festivalů Cirkus Cirkus a postupem času do této galerie budou přidávány fotografie ze zahraničních festivalů, zimních cirkusů a dalších akcí spjatých s cirkusem a varietním uměním.

Zítra se otevřou brány Cirkus Cirkus Clasic 27. září 2011

Zítra odpoledne se poprvé otevřou brány Cirkus Cirkus Clasic 2011, můžete ho navštívit v Praze 10 Hagiboru už v 17 hodin. Cirkus Cirkus Prahy přiváží zvučná jména cirkusových umělců z celého světa, nechybí skvělé artistické výkony v kole smrti za účasti Brazilských artistů Diorios, nebo equilibrista kterou přiváží Italský artista Glen Nicolodi. Ani letos v programu nechybí velké drezůry zvířat. Velkým tahákem bezesporu je 316176_267617093268974_131204973576854_911675_594530642_n.jpg Drezura bílých lvů pod vedením Českého drezéra Jana Ringela, nebo Drezura chrtů a lam, kterou bude prezentovat Julie z Ruska. V manéži se představí také špičkový čeští žongléři Rudolf Janeček a Kludie Bremlov a bavit vás, bude Francouzsko-česká dvojice klaunů, Dominiko a Viktor Rossi. Pověstnou třešničkou na dortu letošního hostování Cirkus Cirkus bude Italský drezér slonů Elvis Errani, který byl za svoji show oceněn bronzovým klaunem na festivalu v Monte Carlu v roce 2009. Představení moderují Jindřich Kriegel a Petr Kumpfe s doprovodem velkého Ukrajinského orchestru. A bude toho mnohem víc, Cirkus Cirkus Clasic můžete v Praze navštívit až do 6. listopadu 2011. Foto: Facebook Cirkus Cirkus 

  

Další stránka ►