Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 18

  

Cirque Amar představil novou show 18. ledna 2012

Cirkus Amar založil na přelomu 19. a 20. století Alžírský obchodník Setif Ahmed Ben Amar který zakoupil malé cirkusové šapitó ve kterém předváděl arabské tanečnice. V cirkusové tradici pak pokračovali i jeho synové, kteří zakoupili první zvířata - stali se tak nejmladšími drezéry šelem své doby. Společně se pak vydali na turné do Francie, kde sklízeli bez-nazvu.pngvelké úspěchy, mimo jiné na světové výstavě v roce 1909 v Paříži.Cirkusovou tradici pak přerušila smrt jeho zakladatele Ahmeda Amara v roce 1913 a také 1. a 2. světová válka, kdy bratři rozdělili podnik na tři menší cirkusy. Po válce na úspěchy rodiny navázal Mustapha Amar -mimo jiné vyhlášený drezér slonů. Mustapha od cirkusu odešel v roce 1968 a podnik převzal Jean Roche. Od roku 1973 cirkus vede rodina Falk. V letošním roce cirkus prezentuje program s názvem Surprise - překvapení. -A ani v letošním programu nechybí tradiční prvky, které zmiňuje už slavná historie. Drezůru šelem tak letos v manéži prezentuje John Falck, a nechybí ani tradiční drezůru Afrických slonů. V programu se představí také umělci z Ruska, Portugalska, Brasie, Itálie, Rumunska nebo Mexika. Cirkus svojí show představil poprvé včera večer a se svoji karavanu čítající 130 vozidel a šapitó pro 2500 návštěvníků bude i letos hostovat ve velkých Francouzských městech.

Cirque de Massy ovládl Redy Montico zabodovala i Helena 16. ledna 2012

V neděli večer skončil v Paříži 20 ročník mezinárodního cirkusoveho festivalu Cirque de Massy. Odborná porota, ve které nechyběli taková jména jako Frank Keller umělecký ředitel cirkusu Krone, Patrick Hourdequin producent festivalu v Monte - Carlu nebo Alexander Ogurtsov img_5827_filtered.jpgředitel cirkusu Nikulin z Ruska, ti letos ocenili celkem osm účinkujících ve třech hlavních katoegoriích tedy na prvním, druhém a třetím místě. Nejvíce se porotě líbil drezér šelem Redy Montico, žonglér Sampion Bouglione a duo akrobatů na vzdušné obruči Secret of my Soul. Stříbrné medaile si odváží Německé Duo skákačů na hrazdě Polinde, Ukrajinské duo La Brise a také drezérak psíků Diana Vediashkina. A konečně na třetím místě se umístila Česká žonglérka Helena Kaiserová na bronzové pozici jí doplnili zástupci tradiční cirkusové rodiny Donnert se svojí show na koních Pas de deux. Pro česku žonglérku je třetí místo na tomto prestižním festivalu další velký úspěch v její kariéře a otevírá ji další možnosti v evropských manéžích. Za náš web posíláme velkou gratulaci. Foto: Christian Sudre

Cirkus Humberto vyhlásil výtvarnou soutěž 14. ledna 2012

Za okny se nám ke slovu přihlasila zima a tak to vypadá, že nová cirkusová sezóna tak honem nezačne. Zimní přestávky, jsou ale pro nás fanoušky hlavně ve znamení hodnocení sezóny minulé. Vedení cirkusu Humberto teď také přišlo se zajímavým nápadem. Vyhlásili totiž soutěž v kreslení a malování na téma "Návštěva cirkusu Humberto." Vyzívá proto všechny děti a jejich rodiče aby zavzpomínaly na návštěvu v cirkuse a nakreslili obrázek. Ten pak poslali na E-mail info@cirkushumberto.com a to nejpozději do 31. ledna 2012, nezapomeňte uvést jméno, příjmení a zpáteční adresu. Výsledky pak budou vyhlášeny 5. února 2012, všechny obrázky budou vystaveny na webových stránkách cirkusu Humberto také na facebooku. Nejlepší 3 pak dostanu volnou vstupenku pro 2 osoby na program cirkusu v roce 2012.

Začíná 20. ročník festivlu Cirque de Massy 12. ledna 2012

Už dnes večer odstartoval na předměstí Paříže zvaném Massy jubilejní 20. ročník mezinárodního cirkusového festivalu Cirque de Massy. Festival se na stejném místě koná už od roku 1992. Jeho prezidentem je fotograf a 2011-06-25-massy1.jpgcirkusový nadšenec Michel Bruneau. Každý rok tady diváci můžou vidět celkem dva celovečerní programy ve kterých můžete vidět velké hvězdy cirkusového umění. A ani letos tomu nebude jinak. V manéži se představí například skupina akrobatů na vzdušných šálách z Rumunského národního cirkusu a varieté Globus, kteří zazářili na loňském festivalu v Monte Carlu. V manéži se představí třeba drezér plazů Tommy Karah Khawak junior, ale představí se i českému publiku dobře známá skupina akrobatů na kolečkových bruslích Nistorov z Itálie, které jste mohli mimo jiné vidět v loňském roce na festivalu Cirkus Cirkus v Praze. A v neposlední řadě bude k vidění i žonglérka Helena Polachová z České republiky.Všichni budou soutěžit o velice prestižní festivalové ceny které jsou známy pod názvem Piste de Cristal a hlavní cenu Chapiteau de Cristal, ty uděluje mezinárodní cirkusová porota. Festival končí 15. ledna 2012.

Helena Polachová hvězdou evropských manéží? 11. ledna 2012

Česká artista akrobatka a především žonglérka s fotbalovými balóny Helena Polachová pochází ze slavné cirkusové dynastie Berousků pravnučka zakladatele cirkusu Berousek Ferdinanda Berouska. Kromě cirkusu Alex beze-jmena.jpgkde Helena střídavě působí, po boku rodičů, Alexe a Anny Polachových ji mohou diváci vidět na módních přehlídkách a prezentacích různých firem. Mezinárodní cirkusová veřejnost tuto pohlednou dívka z české republiky poprvé výrazně zaznamenala na mezinárodním festivalu Cirque de Grenoble v roce 2008. Čeští fanoušci ji kromě již zmiňovaného angažmá u domovského cirkusu Alex mohli vidět také na historicky prvním cirkusovém festivalu Cirkus Cirkus v Praze v roce 2010. A velké úspěchy na mezinárodní scéně přišly také v loňském roce. Na podzim se účastnila velkého cirkusového festivalu Circo di Latina v Itálii, odkud si dovezla cenu cirkusové rodiny Cirque d'Hiver Bouglione a na přelomu roku se zúčastnila také festivalu v Nizozemském Enschede. Další pozvání na velký Evropský festival na sebe nenechalo dlouho čekat. Už zítra se Helena představí na 20. ročníku nejpopulárnějšího Francouzského festivalu Cirque de Massy. Tato úspěšná šňůra vyvolala mimo jiné i zájem evropských cirkusových webů, na kterých se začíná spekulovat, jestli je Helena novou vycházející hvězdou evropských manéží. V nadcházející sezóně by navíc měla Helena působit pod šapitó největšího skandinávského cirkusu Arena. (Podrobnosti o festivalu už zítra na našem webu.) Foto: program Cirque de Massy 2012

Poslední večer cirkusu Big Apple v New Yorku 8. ledna 2012

Zatím co zimní přestávka je u Českých cirkusů nejen díky klaimatickým a ekonomickým podmínkám nezbytností, v USA je cirkusová sezóna stále v plném proudu. Dnes večer například končí velké hostování amerického cirkusu Big Apple v New Yorku. Cirkus Big Apple vzniklu už v roce 1970 jako projekt cirkusové školy, kterou založili Fedin Gregory a Nina Krasavina právě v New Yorku. Do většího povědomí veřejnosti se cirkus už jako pojízdná společnost dostal až v roce 1980, když se objevil v Hollywoodském filmu. Cirkus se ale proslavil i jinými odlišnostmi jak jsou představení ve znakové řeči. V letošním roce cirkus prezentuje úplně novou show s názvem Velký sen. V ní se představí například žonglér Dimitry Chernov, akrobatka Melaine Chy, skupina skákačů na vzdušných hrazdách Flying Cortes nebo legendární klaun Barry Lubin. Celkem se v manéži představí 50 umělců z USA, Bulharska, Činy, Etiopie, Keni, Mongolska a Ruska. Už zítra cirkus sice sbalí svoje šapitó a slavný Lincoln centrál plac osiří do New Yorku se ale cirkus vrátí už 22. května kdy bude k vidění v jiné New Yorské čtvrti Queensu.

Kdo se představí na festivalu Cirkus Cirkus 2012? 4. ledna 2012

Pražský festival Cirkus Cirkus je jednou z nejpopulárnějších cirkusových událostí v České republice. Třetí roční začne 15. února 2012 a zatím co například program mezinárodního festival v Maďarské Budapešti je znám už několik měsíců dopředu, organizátoři Pražského festivalu zatím na svém facebookovém profilu uveřejnili pouze to, že se letos můžeme těšit na reprezentanty z Austrálie, Lotyšska, Ukrajiny, Německa, Francie, Španělska, Itálie, Ruska a Česká republiky. Podrobnější program ale zatím na-dvd.pngoficiálně nezveřejnili. Protože jde o velmi sledovanou událos, už teď se mezi fanoušky množí různé spekulace o tom kdo letos do Prahy přijede. A i když se považujeme za velmi seriózní webovou stránku, dovolte nám prosím, abychom si také trošičku zaspekulovali. Podle informací z neověřeného zdroje, který se před několika dny objevil v diskuzním fóru na našem webu by Českou republiku letos měli reprezentovat Duo Štaubrti a Robert Lagron. Naši zahraniční informátoři spekulovali o vystoupení slavného drezéra slonů Elvise Erraniho, ten svoje letošní angažmá v Praze ale vyvrátil s tím, že možná přijede až v roce 2013. Z Itálie by měla podle některých zdrojů přijet famózní drezérka koní a slonů Merrylu Caselly, artisté Pellegrini Brothers a také břichomluvec Kenneth Huesca.Upozorňujeme, že se stále pohybujeme pouze v úrovni spekulací, ale jak se bude blížit zahájení festivalu, informace se budou zpřesňovat a brzy by měl být znám i oficiální program. Hned jak budeme znát další podrobnosti určitě vás budeme informovat.

 

Poslední série cirkusových fotografií 31. prosince 2011

Půlnoc se kvapem blíží a my prožíváme poslední den roku 2011. A právě v tento den jsme se rozhodli dovršit také naši mini sérii o cirkusech z Velké Británie, kterou jsme odstartovali letos v létě. V poslední 3. části se můžete podívat na fotografie z roku 2009, jejichš autorem je opět můj kamarád Milan Ošmera. V této sérii můžete vidět například fotografie Moskevského státního cirkusu, Cirque du Soleil a dalších. Fotografie naleznete v našem fotoalbu zahraničníh cirkusů. A nezapomeňte si užít oslavy nového roku 2012 :)

Karel a Irena Lagroni v Passau 30. prosince 2011

Už 10. ročník vánočního cirkusu patří v Německém Passau ke tradičním a velmi oblíbeným akcím. A není tomu jinak ani letos. Už od jeho začátku tedy od 25. prosince se do Passau, které je nazýváno také jako pw.jpgměsto tří řek, protože leží na soutoku Dunaje, Inu a IIz sjíždějí cirkusový umělci z celého světa, aby pobavili a potěšili všechny návštěvníky. V letošním programu se prezentuje kromě jiných i české artistické duo - Lagroni - kteří předvádí plastickou akrobacii ve stylu Blues Brothers, Irena Lagroni navíc pod šapitó prezentuje nožní žonglování. Kromě našich umělců se v programu letos představí také Polské duo provazochodců Szeibe, žonglér Fernando Miguel a diváky po celou dobu baví trio hudebních klaunů Tutik. Show doprovází cirkusový orchestr a moderuje ho Petr Zima. Jubilejní 10 zimní cirkus v Bavorském Passu končí 3.ledna 2011.

Oleg Popov v Aachener Weihnachts Circus 28. prosince 2011

Nejstarší klaun planety Oleg Popov, který oslaví v lednu už 81. narozeniny, je i ve svém věku hvězdou manéže. Jeho první představení pod velkou kopulí proběhlo už v roce 1949 v Sovětském svazu a od té doby projel s cirkusem popov4.jpgcelý svět. V zahraničí strávil více než 30 let a diváky bavil například na Kubě, v Japonsku, v Evropě, USA i Austrálii. Dnes je legendou svého oboru. Poslední sezóny rozdává úsměv na turné Ruského státního cirkusu ředitele W. Smita na letošním turné v Německu. A právě na letošním turné si ho všimli i producenti 1. ročníku zimního cirkusu v Achen, který je tam k vidění už od 21. prosince 2011. Kromě slavného klauna se můžou diváci těšit také na show žonglérů s deštníky a skákačů na houpačkách z Čínského národního cirkusu, představí se i švýcarský provazochodec Freddy Nock nebo mladý talentovaný žongler Enrico Annaney. Dalším z vrcholů programu je adrenalinová show na kole smrti, které předvádí Rumunská skupina Dup Galaxy. Premiérový Aachener Weihnachts Circus končí 8. ledna 2012.

Wiener Neustadt hostí Vánoční cirkus Salto 26.prosince 2012

Není žádnou novinkou, že český cirkus Salto hostuje už několikátou sezonu v Rakousku, stejně tak se už stává pomalu tradicí, že cirkus Salto pořádá Vánoční cirkus. Letos už se jedná o čtvrtý ročník Vánočního cirkusu ve Wiener Neustadtu. Ve srovnání třeba s jiným Vánočním cirkusem v Linzu cirkus prezentuje spíše menší rodinnou show podobně jako na letním turné cirkusu Salto. gutschein.jpg To ale nic nemění na tom, že i pod šapito tohot cirkusu mohou diváci nasát příjemnou vánoční atmosféru a užít si spousut legrace. Hlavní kostru programu tvoří výstupy klauna Vincenza, které doplňují drezůry poníků, holubů a veselá drezůra psíků. Hlavním tahákem letošního programu ale je drezůra domácích koček kterou předvádí Vicky Krause. Z akrobatických výkonů můžeme vyzdvihnout vertikální lana, vzdušnou akrobacii, nebo Rolla-Rolla show. Cirkus ve Wiener Neustadtu bude hostovat až do 8.ledna 2012

Dnes začíná zimní cirkus Krone v Mnichově 25. prosince 2012

Na mnoha místech světa si ještě ani nerozbalili vánoční dárky a u našich sousedů v Německu už dnes startuje další vánoční cirkus. V Mnichově totiž vrcholí přípravy na večerní premiéru zimního cirkusu Krone, který se uskuteční užtitel-1w2012_mit.gif tradičně poprvé na 1. svátek Vánoční. Zimní cirkus Krone je zde už po 93. a jako každý rok je rozdělen do tří velkých mezinárodních programů. První startuje už dnes a potrvá do 31.ledna 2012. V jednotlivých programech bude postupně k vidění 44 umělců z deseti zemí světa. V tom který startuje dnes se bude prezentovat, mimo jiné i dou Giang Brothers s akrobacií hnad to hand až z dalekéhoVietnamu. Svoje umění v manéži předvede také rusko - ukrajinská skupina skákačů na houpačkách Pronin a diváky bude bavit skupina tří německo - portugalských klaunů Trio Balder. Už tradiční drezůru šelem, která pod šapitó cirkusu Krone nesmí nikdy chybět, budude tentokrát prezentovat okuzlující dretérka Carmen Zanderová z Německa. K vidění budou ale také koně, sloni nebo třeba papoušci. A ve 150 minutové show toho bude k vidění mnohem víc.

 Další stránka ►