Jdi na obsah Jdi na menu
 


              


   
           Poslední show Amercikého cirkus Barnum a Bailey bude on-line 17.5. 2017
 Už 22. května 2017, padesát minut po půlnoci středoevropského času odehraje savoji poslední show legendární Americký cirkusový podnik 
Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Jak cirkus oznámil na svém oficiálním cirkusovém profilu, jeho poslední vystoupení  z New Yorku, pak budou moci fanoušci z celého světa sledovat v živém přenosu na Facebookové stránce tohoto cirkusu.

Zprávu o konci této značky světové cirkusové zábavy oznámilo vedení cirkusu už v polovině ledna letošního roku na svých webový stránkách. 
Ten je zapříčiněn mnoha faktory především pak poklesem zájmu diváků, o které cirkus přišel ve velké míře zejména v loňském roce, když na nátlak ochránců zvířat ze svého programu vyřadi vystoupení slonů. Po 146 letech tak zkončí podnik, který byl na světě dříve než byla postavena Eifelova věž a který svých cestách jezdil v době, kdy cesta z USA do Evropy trvala pět dnů.  


                      Americká cirkusová legenda se vrací  21.3. 2017
Když v lednu tohoto roku oznámil svoji poslední sezónu legendární Americký cirkus 
Ringling Bros. and Barnum & Bailey, vypadalo to, že v USA právě končí 17425889_10154177129591059_8540223062200092456_n.jpgposlední velká cirkusová show. Teď to ale vypadá na návrat jiné Americké cirkusové legendy. Jde Big Apple circus, tedy podnik který se dostal v loňském roce do finančních potíží a po více jak 38 letech musel vyhlásit bankrot. Na jeho slavnou historii se teď rozhodl navázat provazochodec s českými kořeny Nik Wallenda, který v dražbě slavný podnik koupil. Podle oficiálních informací by se měl velký návrat a zároveň oslava 40. výročí cirkusu uskutečnit letos v létě v New Yorském Lincoln Center.        

Dnes je premiéra nové české cirkusové show
     10.3. 2017
V letošní sezóně přibyl mezi jména českých cirkusových podniků další zástupce. Jmenuje se Varieté Ohana a jeho premiéra se uskuteční právě dnes v Novém
13445253_966441040120153_2557575238618631574_n.jpgBydžově. Za jeho vznikem stojí Marcela Joová, dcera známého principála Jaromíra Joo a pan Robert Mukenšnábel. Pro letošní rok si spolu s dalšími účinkujícími připravili program s názvem Cesta kolem světa. O jeho skladbě toho sice zatím moc nevím, ale nepůjde o klasické cirkusové představení, i když se vše bude odehrávat pod cirkusovým šapitó. Jedná se spíše o show, kde se prolíná hudba, tanec a zpěv s cirkusovými prvky, tedy podobně jako jsme byli zvyklí v posledních letech u cirkusu JO-JOO, v představeních Alenka v říši cirkusu, nebo Madagaskar v cirkusu, na jejichž dramaturgii se výraznou měrou podílela právě Marcela Joová.  Varieté Ohana, bude v Novém Bydžově hostovat až do neděle 12. března 2017 a pak se rozjede do dalších měst po České republice.     

Cirkus Humberto zahajuje letošní turné                23.2. 2017

Sníh sice na někteých místech sotva rostál, ale cirkusová sezóna už se rozjíždí také v České republice. Například dnes v 17 hodin odehraje první představení letošního roku 16831855_1211933442216700_6852859347485980656_n.jpgcirkus Humberto. Nový program s názvem Historický fenomén, moho diváci jako první vidět v Mladé Boleslavi. A rozhodně je na co se těšit. Vedení cirkusu láká na lvy, slony velbloudy, nebo medvědy. A představí se také umělci z celého světa. Do programu se vrací například oblíbený Polský klaun Mistr Chapp a poprvé v České manéži se představí mezinárodně uznávaný žonglér Steven Munoz z Portugalska. Až z daleké Kolumbie přijíždějí Duo Euro Latino s rychlo - převleky a jihoameričany pak doplňuje ještě artiska z Mexika. Ve výčtu národů zastopených v programu nesmíme zapomenout ani na Německo, Maďarsko a samozřejmě domácí umělce. Tento, nejen mezinárodně pestrý program, bude v Mladé Boleslavi k vidění až do 5. března 2017, pak se přesune do Pardubic, kde bude k vidění od 9. do 19. března a pak v dalších městech po celé České republice. 

  Ze Španělska si odvážejí ceny také Češi
                20.2. 2017                    
Už včera skončil ve Španělském městě Albacet, 8. ročník stejnojmenného cirkusového festivalu. A už poněkolikáté v něm zanechaly velké stopy také Čeští teatro-circo.jpgumělici. A zatím co v minulosti tady bodoval například žonglér Rudolf Janeček, nebo Česko - Polský pár Duo Ogor, letos si ze španělska odváží cenu poroty diabolo žonglér Georgo Hromádko i akrobat na Peských tyčích Dimity Štaubert, který k uznání poroty přidává také celkovou bronzovou cenu. Už poněkolikáté, také v mezinárodní porotě, která účinkující hodnotí zasedal organizátor českého festivalu Artur Kaiser.   


Cirkusový festival má i Bukurešť, přidá se také Praha?
     11.2. 2017
V Rumunském hlavním městě Bukurešti finišují přípravy na I. mezinárodní festival cirkusového umění. Ten se bude konat už příští týden od čtvrtka 16.2. do neděle 19. února ve stálé budově cirkusu a varieté Glóbus, který je také hlavním organizátorem celé akce. V programu se představí zejména špička domácí cirkusové školy doplněná o hosty z Mongolska, Ukrajiny, Ruska, Španělska a Maďarska. 

A  právě Maďarsko je dosud cirkusovým festivalem proslulé.  V Budapešti se koná pravidelně každé dva roky už od roku 1996. Za tu dobu dosáhl mezinárodního ohlasu i uznání. Další ročník se tady uskuteční v lednu 2018. 

Rok 2018 pak možná bude velkým comebackem také cirkusového festival v Praze. Ten se tady pod značkou Cirkus Cirkus Festival konal poprvé v roce 2010 a během čtyřech ročníků se jeho umělecká úroveň i společenská prestiž neustále zvyšovala. Finančně i organizačně velmi náročná akce, se ale v roce 2013 dostala do problémů a na dlouhou dobu to vypadalo, že Praha o svůj festival definitivně přišla. V poslední době se ale začali objevovat zprávy o jeho návratu. Jak prozradil ředitel přehlídky, pan Artur Kaiser, pátý ročník by se měl uskutečnit 1. - 2. února 2018.     

       
                                   Duo Štipka pod šapitó cirkusu Krone         1.2. 2017
Dnes večer startuje v Německém Mnichově, druhý zimní program cirkusu Krone. Ve stálé cirkusové budově pro více jak 300 diváků se budou prezentovat cirkusový stipka.jpgumělci z celého světa. Jako již tradičně nebude chybět drezér šelem Martin Lacey a drezérka koní Jana Mandana. do manéže ale přijíždí také Česko - Italský pár - Duo Štipka, kteří sem přivážejí starobylou cirkusovou disciplínu akrobacie na koních, známou pod názvem Pas de Deux. S tímto číslem, ve kterém nechybí napětí romantika a elegance, přitom sklízí obdiv v manéžích celého světa a v roce 2013 si za něj odvezli dokonce Bronzového klauna z Monte - Carla. Do programu cirkusu Krone se přitom jejich vystoupení hodí i dramaturgicky, protože celá více jak dvouhodinová show, kterou můžete v Mnichově vidět až do 28. února nese název "Alles hopp".         
 

                                   Češi si z Monte - Carla odvážejí řadu cen      23.1. 2017    
Včera večer byly na 41. Mezinárodním festivalu v Monte - Carlu vyhlášeny výsledky.  Mezinárodní porota složená z ředitelů cirkusových škol, agentů a bývalý úspěšných 16177857_1423342061031219_1844911131568814684_o.jpgartistů, letos udělila celkem dva Zlaté klauny, pět Stříbrných a Šest bronzových sošek. A ve velké konkurenci byli ocenění také Čeští umělci. A právě třetí nejvyšší ocenění tedy Bronzového klauna si odváží Český žonglér Mario Berousek. Kromě cen hlavních pak byly uděleny i další ocenění a čestná uznání. K Bronzovému klaunu tak mohl Mário Berousek přidat ještě cenu společnosti Chimelog Group, která například spolupořádá největší cirkusový festival v Číně. Speciální cenu, která je pojmenovaná po jednom z legendárních principálů, panu Jérôme Medrano, který působil v dnes již zbourané cirkusové budově v Paříži získala také dvojice komických akrobatů Wolf Brothers. Ti si zároveň odvážejí také čestné uznání od asociace přátel Německého cirkusu. Všechny tyto úspěchy jsou tak potvrzením, že Česká cirkusová škola patří mezi světovou elitu. Je jenom trochu škoda, že se umělců a jejich úspěchům nevěnuje pozornost například například ze strany médií a široké veřejnosti obecně. Za náš web jim patří ale velká gratulace a poděkování.      


                    Čeští cirkusový umělci na festivalu v Monte - Carlu  22.1. 2017 
Už ve čtvrtek 18. ledna 2017 odstartoval 41. ročník nejslavnějšího a nejprestižnějšího cirkusového festivalu v Monackém - Monte Carlu. Letos se pod jeho šapitó ve dvou programech představí celkem 162 umělců z celého světa. A po dvou letech mezi nimi 1u0a7224.jpgmá zastoupení také České cirkusové umění. Úplně poprvé sem přijíždějí komičtí akrobaté David a Rychard Wolf, kteří jsou známý pod uměleckým jménem Wolf brothers a působili mimo jiné u Italského cirkusu Medrano. A v Monte - Carlu se prezentuje také letos 43 letý rychlo-žonglér a zástupce České cirkusové dynastie Berousků - Mario Berousek. Ten už ale kulisu tohoto prestižního festivalu zažil jako účinkující v roce 1999. Všichni čeští zástupci se pak budou snažit získat  některou z cen a uznání. A pomýšlet mohu i na ceny hlavní tedy: Zlatého, Stříbrného nebo Bronzového klauna. Pokud by se jim na jednu z těchto cen podařilo skutečně dosáhnout, stanou se ve světě cirkusu opravdovou legendou, nejenom oni, ale zlatým písmem by se zapsali také do pomyslné kroniky Českého cirkusového umění.            


Čínský národní cirkus uvidí také v Praze                              17.1. 2017
Již po páté letos do České republiky přijel Čínský národní cirkus. Svoje turné zahájil už v neděli v Pardubicích, včera jste mohli artisti a akrobaty vidět v Ostravě a dnes večer se představí v Brněnské hale Vodova. Čínská kultura, zvyky a tradice jsou od evropské kultury natolik odlišné, že stále znovu a znovu fascinují návštěvníky. Po úspěších show jako byly Shanghai Nights, Zakázané město či Chinatown, přichází na řadu show s názvem Grandhotel Hong Kong.  Cirkusová čísla jsou obrazem Asie. Akrobacie Říše středu překračuje hranice mezi cirkusovým uměním a divadlem.  Přenáší tak diváky do podivného a přesto tak fascinujícího světa světově uznávanými a oceňovanými umělci. V České republice tuto show můžete vidět ještě ve středu a čtvrtek v Pražském kongresovém centru a naposledy v pátek 20.1. od 19 hodin v Českobudějovické Budvar Aréně.   
             
                    Ikona světového cirkusu končí                                         15.1. 2017
Dnes nad rámem zasáhla svět cirkusu zpráva o ukončení činnsoti největšího cirkusu světa, legendárního podniku  Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus z USA. Jeho historie se začala psát před 146 lety a za tu dobu se stal pojmem, nejen cirkusu ale zábavního průmyslu vůbec. Teď ale jeho majitelé na webových stránkách oznámili, že letošní rok bude jeho posledním. Prodeje vstupenek na gigantická halová show totiž klesají a provoz cirkusu se tak stává ekonomicky nerenatbilní. Cirkus tak má předsebou už jenom návštěvu Atlanty, Washingtonu, Philadelphie a Bostnu. Poslední zastávkou tohoto symbolu cirkusové zábavy a jeho programu s názvem: The Greatest show on Earth pak bude od 7. květn hlavní město USA
 New York. A pokud se do té doby nestane zázrak, 21. května 2017 cirkus definitivně zavře svoje dveře.  


Robi Berousek pod šapitó Cirque Arlette Gruss                        14.1. 2017
Tento týden, zahájil ve Francouzském Brdeux svoje turné tradiční Francouzský cirkus Arlette Gruss.  Letošní program dostal název znovu objevení světa cirkusu. A 0016robert-20berousek-202.jpgani v jeho programu nebude chybět český zástupce. Českou žonglérskou školu u tohoto cirkusu předváděl v minulosti například Zdeněk Supka a v loňské sezóně taky Helena Polavhová. A letos se do jeho programu vrací balancér na volných žebřícvích a žonglér Robi Berousek. Ten v manéži ovšem nebude žádným nováčkem, působil tady už v sezóně 2012. Kromě něj, se pak diváci, ve více jak dvou desítkách Francouzských měst které cirkus letos navštíví, mohou těšit například na drezůru slonů, tygrů, nebo koní. Chybět nebudou ani glóbus smrti, nebo netrdiční bike trial show. Hlavní hvězdou je pak mladý klaun Matheiu, který dotváří kouzelnou atmosféru smíchu a okouzlení. Tu mohou diváci objevovat pod šapitó jednoho z nejlepších a největších cirkusových podniků ve Francii až do konce října, kdy jeho turné končí. 


Mario Berouasek si z Holandska odváží třetí cenu                     1.1. 2017  
Český žonglér s kužely  Mario Berousek, patří už dlouhou dobu mezi absolutní světovou špičku ve svém oboru. Je stále držitelem rokordu - nejrychlejšího
4475896523_0ac30c9b98.jpgžongléra planety a má za sebou prestižní angažmá v různých Evropských manéžích i slavném kabaretu Moulin Rouge v Paříži. Od 24.12. do 30. prosince loňského roku, se účastnil prestižního festivalu v Holandském Enschede. A i tady jeho umění mezinárodní porotu zaujalo. Domů si tak, odváží třetí cenu  festivalu - sošku takzvané Bronze Artist. Předním skončili Akrobaté Larrus z Maďarska a hlavní cenu 21. ročníku získal Italský klaun Gino. A úspěch to  pro českého žongléra nemusí být poslední. Už od 19. ledna totiž bude součástí nejslavnějšího cirkusového festivalu světa, v Monatském Monte - Carlu. O tom vás na našem webu budeme informovat v dalších dnech.              
                                                         Další stránka ►